Yurt dışında gördü, hayatı değişti! Lice’de milyonluk ‘Pomeranian’ çiftliği kurdu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde ikamet eden Engin Zengin, 2018 yılında yurt dışı seyahati sırasında beğendiği “pomeranian” cinsini almak isterken ve cinsin değerli olduğunu duyduktan sonra eğitimlerini tamamlayarak ilçede 1 milyon 300 bin TL'lik yatırımla çiftlik sahibi oldu.  

YAŞAM 28.09.2022, 11:40 29.09.2022, 09:53
Yurt dışında gördü, hayatı değişti! Lice’de milyonluk ‘Pomeranian’ çiftliği kurdu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde ikamet eden girişimci Engin Zengin'in esas mesleği GSM bayisi işletmek. 2018'de yaptığı yurt dışı seyahatinde Taylandlı Wılawan Sıngkrathok'un köpek çiftliğini dolaştı.

Yurt dışı seyahatinde gördü, ilgisini çekti

Köpekleri çok seven Zengin'in, bu seyahati sırasında pomeranian cinsi ilgisini çekti. Çiftlikte yetiştirilen köpeklerin dünyanın dört bir tarafında satıldığını ve iyi bir girişim olduğunu öğrenerek bir yıl eğitim aldıktan sonra 1 milyonu aşkın yatırım yaparak ilçede ailesinin de desteğiyle birlikte çiftlik kurdu. Zengin, ilk aşamada eşi dahil olmak üzere çevresindeki birçok kişinin olumsuz yanıtlarını aldığını söylerken, ardından takdir edildiğini dile getirdi. 

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan pomeranian çiftliğinin şu anda Türkiye’nin en büyük çiftliği olduğunu söyleyen Engin Zengin, 2018'de yurt dışı seyahatinde pomeranian köpeğini beğendiğini aktardı. Kendisi için almayı düşündüğünü, ardından bu kadar değerli olduğunu gördükten sonra bu işe giriştiğini söyleyen Zengin, “Tüm ülkeler yetiştiriyor, biz niye yetiştirmeyelim, neden biz ihraç etmeyelim diye düşünüp karar verdim. Aileme sordum, ailem bana büyük destekçi oldu. Yapmaya karar verip 1 sene eğitimimi tamamladıktan sonra kendi arazimizde bu işletmeyi kurma kararı aldık. O zamanki maliyeti yaklaşık 1 milyon mekan tutarı, 300 bin Türk Lirası da pomeranian’lara yatırdığımız yatırım” sözlerini kullandı. 

“Avrupa’ya ihracatımız var” 

Şu an yatırımın 5 milyona aşkın olduğunu söyleyen Zengin, “2 milyon değerinde pomeranianım var, devamlı genişleterek, daha modern bir duruma getirmek için yatırımlar yapmaya devam ettik. Avrupa ve Türkiye'ye örnek olacak bir noktaya getireceğiz. Yetiştiriyoruz, isteyen herkese de yolluyoruz. Avrupa’ya ihracatımız var, gelenlere gönderiyoruz. Hepsinin aile soyağacı var. Pasaport ve kimlikleri mevcut. Hepsi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan mikro çipli. Yeni doğanlara da mikro çip, pasaport verilerini yaparak o şekilde ulaştırıyoruz, bütün evraklarıyla beraber” şeklinde konuştu. 

“Aylık ortalama 50 bin TL'ye yakın harcama” 

Ortalama aylık 50 bin TL'ye yakın harcama yaptığını aktaran Zengin, “İşimden de memnunum. Biz piyasaya girmeden evvel 2 bin dolardan başlıyordu, 5, 10, 30 bin dolara kadar sahiplendirenler vardı. Ama biz Türkiye piyasasına girdikten sonra piyasaya yön verdik. Daha uygun, maliyetsiz ve ithalatı tamamıyla durdurduk. Herkes daha uyguna pomeranian alabiliyor. 15 bin, 18 bin arası. Dışarıdan getirilmesi halinde 25, 30 bin civarı. Paramız neden diğer ülkelere gitsin. Neden biz yetiştirmeyelim, paramız Türkiye’de kalsın. Babam, kardeşlerim hariç bu işe ilk giriştiğimde, eşim dahil pek çok insan bu işi yapamayacağımı söyledi. Farklı bir girişimcilik, dalga geçenler de çıktı. Gülenler, burun kıvıranlar oldu. Fakat daha sonra daha sonra hepsi tebrik etti” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)