Yurt dışı tatili hayal değil

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar, yurt dışına çıkma planlarını sekteye uğratabiliyor. Ancak her şeye rağmen ucuza mâl olacak yurt dışı tatilleri planlamak mümkün. 

YAŞAM 27.10.2019, 11:42 27.10.2019, 20:04
Yurt dışı tatili hayal değil

Özellikle para birimi euro ve dolar olan ülkelerde tatil yapmak, vize, ulaşım ve konaklama masrafları düşünülünce oldukça zor bir hale geldi. Yine de dünyada hala ucuza gezilebilecek onlarca ülke var.

Ukrayna

Ukrayna’ya gitmek için en doğru zamanlar geldi. Uzun süredir Ukrayna ve Türkiye arasında vize engeli de yok. Sadece kimlik ile giriş yapılabilen bu kuzey ülkesi yakın zamanda atlattığı iç savaş sonrası turizmi canlandırmak için her türlü kolaylığı sağlıyor. Bu nedenle Türkiye’den Ukrayna’ya gidenlerin sayısında kayda değer bir artış görülüyor. Başkent Kiev başta olmak üzere, Lyiv, Odessa gibi şehirleri de içine alan bir tur planlayabilirsiniz. Konaklama olanakları her daim çok uygun olan Ukrayna, çokça talep gören gece hayatıyla da öne çıkıyor. Mesafe olarak da Türkiye'ye yakın olması tercih edilmesi için bir diğer neden.

Gürcistan

Gürcistan da Ukrayna gibi pasaport ve vize olmadan, yalnızca kimliğinizle gidilebilen ülkeler arasında. Üstelik Karadeniz’de, Artvin şehrine sınır durumda. Ülkemize sınır bir ülke olduğu için arabayla, sanki Türkiye'de başka bir kente gider gibi geçilebilir. Batum oldukça hareketli bir kent ve gece hayatıyla öne çıkıyor. Burada tıpkı Kıbrıs’ta olduğu gibi dilediğiniz kadar poker oynayabileceğiniz özel mekanlar da mevcut. Bir gün içinde 30-35 dolar gibi düşük bir bütçeyle, pek çok harcama yapabilirsiniz. Özellikle yüksek puan alan otellerin gecelik fiyatları oldukça şaşırtıcı. Bu durum şehirdeki ulaşım ve yemek gibi konular için de geçerli.

Bulgaristan

Türkiye'nin komşularından olan bir başka ülke, Bulgaristan da uygun bütçelerle tatil yapılabilecek ülkelerden bir tanesi. Bulgaristan özellikle İstanbul, Edirne gibi yakın şehirlerde yaşayanlar için çok uygun bir hafta sonu kaçamağı olabiliyor. Arabayla birkaç saat içinde ulaşılabilen komşu ülke Bulgaristan, oldukça ünlü kayak merkezlerine sahip. Bu nedenle Bulgaristan’a kış aylarında ilgi daha yoğun. Bulgaristan ve Türkiye arasında fiyatlar neredeyse yarı yarıya denk geliyor. Uygun fiyatlar dolayısıyla Bulgaristan, kış aylarında turist akınına uğruyor. Başkent Sofya, pek çok konaklama seçeneğine sahip ve bu seçenekler içinde ortalama 10-11 dolara konaklanabilecek çok iyi seçenekler mevcut. Aynı şekilde şehir içi ulaşım fiyatları da oldukça düşük. Sadece 0.50 cent ödeyerek buradaki toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz. 

Sri Lanka

Bir ada ülkesi olan Sri Lanka yaz aylarında turist akınına uğruyor. Buna karşın Sri Lanka fiyatları oldukça düşük bir ülke. Sri Lanka’da günde 30 dolarla çok rahat yaşanabiliyor. Bunun biraz üzerinde ayırılacak bütçeler ise lüks sayılacak bir tatil imkânı sunuyor. Sri Lanka akıllara ilk önce ince kumlardan oluşan pırıl pırıl sahiller getiriyor. Bulutlar ve çay tarlaları ile çevrelenen, palmiye ağaçlarının renk kattığı bu özel ülke, tablolardan çıkmış gibi görünüyor. Hint Okyanusu’na komşu olan Sri Lanka, Antik çağdan kalan tapınaklarla da turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle başkent Kolombo ekseninde bir gezi planlaması yapılabilir.

Nepal

Uygun bütçeler ayırarak tatil yapabileceğiniz ülkelerden biri de Nepal. Nepal’de turistler için başkent Kathmandu ön planda bulunuyor. Ülkede turistik faaliyetler büyük oranda başkentte yoğunlaşıyor. Burada 4-5 dolar ödeyerek harika yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Konaklama fiyatları da yine aynı seviyelerde seyrediyor. Burayı ziyaret eden insanlar Nepal’i bir meditasyon merkezi olarak tanımlıyor. Çünkü Nepal'in turizm açısından en kıymetli özelliği, Everest gibi bir yerin sınırları içinde bulunması. Ülkenin bu kadar ucuz olmasının asıl sebebi başkentte yaşanan doğal afetler. Afet sonucu yıkılan ve yeniden inşa sürecinde olan Kathmandu, turizm sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor. Nepal ne kadar ucuz olursa olsun turizm, ülkeye ekonomik olarak ciddi katkı yapıyor. 

Vietnam

Asya’nın güneydoğusunda yer alan Vietnam, geçtiğimiz yüzyılda savaşın acı sonuçlarını yaşamış, zor bir bölge. Buraya turist olarak geldikten sonra yerleşme kararı alan çok fazla insan var. Çünkü Vietnam’ın doğası ve atmosferinin oldukça büyüleyici olduğu söyleniyor. Burada da 25-30 dolarlık bütçelerle gününüzü rahatlıkla geçirebilirsiniz. Ulaşım fiyatları ortalama 0.80 cent civarında.

Makedonya

Makedonya Balkan turlarının vazgeçilmez ülkesi olarak Türkiye ile kültürel olarak çok yakın olan bir ülke. Tarihsel olarak paylaşılan ortak noktalar da bu kültürel bağların temel nedeni. Bu nedenle Makedonya gibi bir ülkeyi keşfetmek oldukça heyecan verici olabilir. Türkiye'ye sınırı olmasa da oldukça yakın bir konumda yer alan Makedonya’nın başkenti Üsküp’tür. Tetova, Resne, Ohrid gibi şehirler de turistik açıdan oldukça talep gören kentler arasında. Balkan ülkeleri arasında en ucuz ülke olarak görülen Makedonya’da konaklama için günlük ortalama 8 dolar gibi bir bütçe ayırmak yeterli.

Sırbistan

Sırbistan son zamanlarda Türkiye'den oldukça yoğun turist ağırlıyor. Sırbistan'a gitmek için de vize gerekmiyor. Bu nedenle de Türkiye'den Sırbistan'a yatırım talepleri artış gösterdi. Ayrıca Sırbistan’ın güzelliklerini yerinde görmek isteyen seyahat meraklıları da buraya ilgi gösteriyor. Gece hayatıyla ünlü olan Belgrad, turistler açısından çok cazip şehir. Dünya çapında birçok festival, DJ şovları ve konserler, bu şehirde organize ediliyor. Sırbistan'da konaklama fiyatları oldukça uygun. Şehir içi ulaşım için ise 0.80 cent ödemeniz yeterli.

Laos

Laos Türkler için oldukça ucuz bir seçenek. Laos'u ziyaret etme konusundaki en temel dezavantaj ise ülkenin uzak olması ve ulaşımın biraz zor olması. Başkent Vientiane ülke için turizmin kalbi olarak kabul görülüyor. Bu şehirde ortalama 5-6 dolara konaklama seçenekleri mevcut. Yakın tarihte büyük kayıplar yaşaması nedeniyle turizm anlamında komşu ülkelerden daha pasif bir durumda olmasına karşın kesinlikle ziyaret edilmesi gereken ülkelerden bir tanesi.

Hindistan

Hindistan kültürel anlamda dünyanın en yoğun ve özgün ülkelerinden biri. Nüfus konusunda dünya sıralamasında ilk üçte olan ülkede gördüğünüz her şey baş döndürücü olabilir. Şehir içi ulaşım 0.20 cent civarında. Bazı şehirlerde konaklama ücretleri çok şaşırtıcı olabiliyor. Hindistan'a gitmeyi karar veren ziyaretçiler başkent Delhi ile sınırlı kalmamalı. Sokak kültürünün çok canlı olduğu ülkede başkent Delhi dışında Mumbai ve Kolkata gibi şehirler de görülmeye değer. Hindistan Türkiye’den vize talep eden ülkelerden biri ancak vize almanın zor olduğu ülkelerden biri değil.
 

Yorumlar (0)