Yolculuk başladı! Kilosu 300 lira

Karadutun pekmeze yolculuğu başladı... Karadeniz Bölgesi'nde az yetişen karaduttan geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.

YAŞAM 12.08.2019, 12:44 12.08.2019, 12:50
Yolculuk başladı! Kilosu 300 lira

Sağlık için oldukça faydalı olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yaz mevsiminde yöre kadınları tarafından hazırlanıyor.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yıllık yaklaşık 800 kilogram karadut yetişiyor. Burada aileler, meyveyi ağaçlardan büyük bir özenle tek tek elleriyle hasat ediyor.

Renklenen ellerden sepetlere konulan karadut, daha sonra kazanlara dökülüyor.

Ateşte kaynatılan karadut, ağaç dallarından örülmüş ve 'şelek' ismi verilen sepetlerden süzülerek şırası (meyve özü) alınıyor. Şıra, tekrar kaynatılarak tepsilere dökülüyor ve güneşte bırakılıyor.

Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmeze dönüşüyor.

Tamamen el emeğiyle hazırlanan ve hiçbir katkı maddesine sahip olmayan karadut pekmezinin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.

"Sağlık yönünden çok yararlı"

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde dut üretim tesisi bulunan Osman Kondu, sağlık yönünden çok yararlı olan karadutun büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

Karadutun bulunması ve yetişmesi zor bir meyve olduğuna işaret eden Kondu, "Karadutun toplanması ve pekmezinin yapılması için harcanan emek oldukça fazla. Karadut pekmezinin oluşması için 3-5 işlemden geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kondu, karadutları ağaçlardan teker teker topladıklarını belirterek, "Kazanlarda belirli bir süre kaynıyor. Kaynayan karadutlar süzüldükten sonra eski çanak ve tepsilerde belirli bir süre bekliyor ve pekmez haline geliyor." dedi.

"3-4 günde oluşuyor"

Pekmez yapan Gülzade Kondu, karadut hasadının temmuz başından ağustosun ilk haftasına kadar sürdüğünü ifade etti.

Ağaçların yaklaşık bir ay ürün verdiğini belirten Kondu, pekmezin, karadut toplandıktan sonra güneşin de yardımıyla 3-4 günde oluştuğunu kaydeti. 

Yorumlar (0)