Yoğun yağışlar sonrası barajlar doldu: İstanbul barajlarında rekor artış!

Türkiye genelinde son günlerde yaşanan yoğun yağışlar, barajları doldurdu. Son yağışlarla beraber özellikle İstanbul’daki barajların su seviyeleri, yüzde 76,84’e yükseldi.

YAŞAM 09.02.2022, 11:18 09.02.2022, 11:26
Yoğun yağışlar sonrası barajlar doldu: İstanbul barajlarında rekor artış!

Ülke genelini etkisi altına alan yoğun yağışlar, barajları ciddi oranda doldurdu.

İstanbul’da su seviyesi yüzde 75’in üstüne çıktı

Son yağışlarla birlikte İstanbul’daki barajların su seviyesi, yüzde 76.84'e çıktı. Kentte etkisini hissettiren karın erimesi ve daha sonra sağanak yağışla beraber hızla yükseliş yaşayan baraj doluluk oranı, son bir hafta içinde yüzde 20 arttı. 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinde, kar yağışından önce barajlardaki su seviyesi yüzde 55’lerdeyken, kar yağışı ve daha sonra sağanak yağışlarla beraber kısa süre içinde bu oran arttı. İstanbul’da baraj doluluğu son yağışlarla beraber yüzde 76.84’e yükseldi. İSKİ verilerinede dünden bügüne İstanbul’daki baraj doluluk oranı yüzde 8.63 oranında yükseliş yaşarken haftalık yükseliş ise yüzde 20.71 olarak belirlendi. 

İstanbul’da 2022’nin Şubat ayında barajlardaki su seviyeleri, Istrancalar  ve Elmalı’da yüzde 100, Ömerli Barajı’nda yüzde 94,37, Kazandere Barajı’nda yüzde 87.49, Pabuçdere Barajı’nda yüzde 85.88, Darlık Barajı’nda yüzde 74.32, Büyükçekmece Barajı’nda yüzde 71.43, Terkos Barajı’nda yüzde 71.03, Alibey Barajı’nda yüzde 66.17 ve Sazlıdere Barajı’nda yüzde 44.95 olarak kaydedildi. 

Yağışlar Aydın İsabeyli Barajı’nı da doldurdu 

Öte yandan son günlerde Aydın’da da etkili olan yağışlardan sonra İsabeyli Barajı da tamamen dolma noktasına geldi. Barajlardaki doluluk seviyeleri bölge halkını sevindirirken, artan suyun tahliyesi yapılıyor. 

Geçtiğimiz sene en kurak dönemlerini geçiren Aydın’da, bu sene etkisini hissettiren yağışlar çiftçilere umut veriyor. Yeni yıl ile birlikte etkisini hissettiren sağanak yağışlar, Aydın genelinde bulunan barajların doluluk oranlarını da artırdı. Bu çerçevede Aydın’ın Nazilli ilçesinde yer alan ve bin 950 dekar arazinin su ihtiyacını karşılayan İsabeyli Barajı’nın da tamamıyla dolduğu bildirildi. 1,05 milyon metreküp su depolama hacmi bulunduğu belirtilen barajın dolusavak kısımlarından artan suyun tahliyesine başlandı.

Sultanhisar Barajı’nın ardından İsabeyli Barajı’nın da tam anlamıyla dolması, 2022 yılı sulama döneminde kuraklığın yaşanmaması adına çiftçileri umutlandırıyor.

Yorumlar (0)