Yıllardır şifalı sanıp içtiler! Rizeliler gerçeği öğrenince şok oldular

Rize'de yer alan ve senelerdir “şifalı su” olarak anılan Andon ılıca suyu ile ilgili gün yüzüne çıkan gerçek, bölge halkını büyük bir hüsrana uğrattı. Yapılan araştırmaların ardından suyun değerlerinde farklılık olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar ise sağlıksız denilen suyu içmeye devam ediyor.

YAŞAM 17.08.2022, 15:06 17.08.2022, 15:12
Yıllardır şifalı sanıp içtiler! Rizeliler gerçeği öğrenince şok oldular

Geçtiğimiz ay Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından Rize Andon’da bulunan ılıca suyundan inceleme yapılması adına alınan örnekten çıkan sonuçlar birçok kişiyi şaşırttı. Uzun süredir şifalı olarak bilinen suyun resmen kansere davetiye çıkardığının ortaya çıktığı incelemede ılıcanın ağır metaller içerdiği ve arsenik oranın 27 kat fazla olduğu tespit edildi. İl Sağlık Müdürlüğü ise konu ile ilgili suyun içildiği bölgeye uyarı yazısı astı.

Yıllardır sağlıklı sanıyorlardı, sonuç hüsran oldu

Uzunca bir süredir bölge halkı tarafından tüketilen ılıca suyunun zehirli olduğunu öğrenen bölge sakinleri büyük bir hüsran yaşadılar. Ilıcanın üzerine asılan tabeladaki uyarı yazısını gören vatandaşlardan bazıları tedirginlik yaşarken bazıları ise suyu tüketmeye devam ediyor.

“Çocukluğumdan beri içiyorum”

Çocukluğundan bu zamana gelene kadar ılıca suyundan tükettiğini ancak herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmadığını anlatan Meliha Özdemir "Benim çocukluğumuz tam da buralarda geçti. Senelerdir bu bölgeye gelerek su içeriz. Çok eskiden bu yana kadar suyun şifalı olduğunu biliyorduk. Şimdi ne oldu? Aslında İstanbul’da ikamet ediyorum. Rize’ye yaptığım her ziyarette bu sudan tüketmeye geliyorum. Tabelaya yazılan uyarıyı görünce çok şaşırdım. Şu zamana kadar devamlı olarak içerdik. Herhangi bir problemini görmedim." ifadelerini kullandı.

Çevre halkı suyun bozuk olduğuna inanmıyor

Gerçekleştirilen tahlillere inanmadığını dile getiren Andon’da tesis sahiplerinden olan Sedat büyük, "Çocukluğumuzdan bu yana hep burada bulunduk. Eski zamanlarda bu bölgenin girişinde nelere şifa olduğunu ifade eden tabelalar bulunurdu. Bu bölgenin 150 senelik bir geçmişi bulunuyor. Eskiden uzak yerlerden insanlar gelirdi, şifa bulmak isterlerdi. Şu an gerçekleştirdikleri tahliller ile suyun hastalık yapabileceğini söylüyorlar. Söylenilenlere inanmıyoruz. Çünkü bu ılıca durduğu an bozuluyor. Bu sudan örnek aldılar, aradan kaç gün geçti baktılar bilmiyoruz. Bölge halkı olarak suyun aktığı yerde incelenmesini talep ediyoruz. Bu alanda birden fazla işletme var, insanlar evlerine ekmek götürüyor. Bu ılıcayı kapatırsanız işletmelerin sonu gelecektir. Peki bu su sağlıklı değil. Neden mühürlemediler? Sadece yazı yazıp gittiler. Buraya gelen kişiler söylenenlere inanmıyor, suyu gene içiyor.” dedi.

Yorumlar (0)