Yer: Muğla… Denizden kanepe çıktı!

Muğla’da düzenli olarak yapılan deniz dibi temizliğinde şoke eden malzemeler bulundu. Ekipler yaptığı dalış sonrasında kanepeden, market arabasına kadar birçok eşyayı denizden çıkardı.

YAŞAM 24.07.2021, 21:22 24.07.2021, 21:28
Yer: Muğla… Denizden kanepe çıktı!

Ülkemizin gözde turizm merkezlerinden olan Bodrum’da deniz dibi temizliği, “Denize en çok mavi yakışır” sloganıyla hayata geçirildi. 15 Mart 2015 tarihinde Gümüşlük Koyu’ndan başlayan yangında o günden bu zamana dek Bodrum Yarımadası’nda çeşitli koylarda deniz dibi temizliği çalışması sürüyor.

Yapılan çalışmalarda öyle eşyalar çıkıyor ki denizden, şaşkına çeviriyor. Tekne parçaları, çöp konteyneri, mangal, klozet, küvet, televizyon, cep telefonu, otomobil lastikleri, teneke kutu, cam şişe, akü, tekne motoru, alışveriş arabası ve kanepe, denizden çıkarılan malzemelerden yalnızca bazıları.

Çıkartılmış olan atıklar geri dönüşüm merkezine götürülüyor. Çıkartılmış olan kimi malzemeler ise belediyelerce insanları uyarmak ve bilinçlendirmek maksadıyla meydanlarda sergileniyor.

“İnanılmaz çeşitlerde atıklar görülüyor”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, muhabirlere yaptığı açıklamada, hem gönüllülerin hem de öğrencilerin dalış ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalara destek verdiğini kaydetti.

Kış döneminde özellikle dere yataklarına atılmış olan atıkların yağmurlarla birlikte denizle buluştuğunu söyleyen Aras, kıyıdaki kimi iş yerleri ve teknelerden atılmış olan atıkların da denize karıştığını söyledi.

Aras, dalış ekibinin yapmış olduğu deniz dibi çalışmalarında ilginç malzemelerin görüldüğünü söyleyerek, “İnanılmaz çeşitlerde atık görüyoruz. Yaklaşık olarak 14 çeşit atık çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Bodrum’da 187 km kıyı şeridi olduğunu söyleyen Aras şunları söyledi:

“Kıyı şeridindeki bütün noktalarda dalgıçlarımız kimi zaman deniz dibi temizliği gerçekleştiriyor. Atılmış olan çöpler, denizin dibindeki yaşamı ve oranın ekosistemini etkiliyor. Kimi zaman naylon yutmasından dolayı yaşamını yitiren bir caretta caretta veya balık görebiliyorsunuz. Balıkçılığı da çeşitli şekillerde etkiliyor. Çalışmalarımız konuya ilişkin sürüyor. Denizler çöp toplama noktası değil. Denizlerimizi korumak durumundayız.”

Yorumlar (0)