Yeni "Otopark Yönetmeliği" yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanması kararlaştırılan yeni “Otopark Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girdi. 

YAŞAM 25.03.2021, 09:53 25.03.2021, 17:39
Yeni "Otopark Yönetmeliği" yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği kapsamında “konutlarda bahçelere açık veya kapalı otopark alanı oluşturma” hakkı verildi. Bu sayede yol kenarı ya da kaldırımlara yapılan parkların engellenmesi amaçlanıyor. Binadan ayrı olarak yapılan kapalı otoparklar ise “yeşillik alanı bozmadan” yapılacak. Yani otoparkın üst kısmı 30 cm kalınlığında toprakla kaplanıp üstü yeşillendirilecek.

80 metrekare ve altındaki her 3 daire için bir; 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için bir otopark alanı ise zorunlu hale getirildi.

Giriş kapısı ile sokak arasında 5 metrelik mesafe bulunan evler, giriş kapısından 2 metrelik alanı boş bırakarak bu kısmı “yaya geçişine engel olmamak şartıyla” otopark olarak kullanabilecek.

Villa tarzı bağımsız evler de “kaldırımdaki yaya akışını engellememek şartıyla” tüm bahçesini otopark olarak kullanabilecek.



Elektrikli araçlar da yönetmelikte yer aldı

Son yıllarda pek çok marka tarafından üretimine başlanan elektrikli araçlar da yönetmelikte yerini aldı. Yönetmelik kapsamında 20 adet ve üzeri araçlar için tasarlanmış olan otopark alanının yüzde 5’lik kapasitesi “elektrikli araçlar için” ayrılacak. Bu alanlara şarj ünitesi yerleştirilecek.

Bölgedeki çoklu otoparklar ya da alışveriş merkezleri otoparkları da alanının yüzde 10’luk kısmını “elektrikli araçlara tahsis” etmek zorundalar. Bu alanlarda da şarj üniteleri bulunacak.

Yorumlar (0)