Yeni bir "Çiftlikbank" vakası da Konya'dan! 120 milyon lira yürütmüşler...

Bir "Çiftlikbank" vakası daha Konya'da yaşandı. Ereğli'de 1300 kişinin yatırdğı toplam 120 milyon liranın toplanmasının ardından ortadan kaybolan sistem sahipleri hakkında 140 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

YAŞAM 27.01.2020, 10:08
Yeni bir "Çiftlikbank" vakası da Konya'dan! 120 milyon lira yürütmüşler...

Konya'nın Ereğli ilçesinde kurulan "Sütbank" çiftliğinden yeni bir "Çiftlikbank" vakası gerçekleşti. İçlerinde emekli general, albay, astsubay, avukat, polis, doktor ve fabrika sahiplerinin de olduğu bin 300 kişi, toplamda 120 milyon lira toplayıp ortadan kaybolan Ekta Et ve Süt Ürenleri AŞ’nin kurucusu Orhan Tatlı ile şirketin muhasebecisi İrfan Alkan hakkında şikayetçi oldu. Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada 400 dönüm alana kurulu ve 13 bin 550 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği katılımcılar tarafından yatırılan para ve teşviklerle Türkiye'nin en büyük tesislerinden birini kuran Tatlı, ortadan bir anda kayboldu.

"Buzağılar öldü süt verimi düştü" denildi!

Sisteme katılabilmek için inek başına 6 bin liradan en az 5 ineğe sahip olması gerekilirken 5 inek sahibi olana aylık düzenli süt parası ödemesi yapılacaktı. 2015 yılında bir anda büyüyen sistem, sadece 1 yıl içinde 10 bine yakın inek parası topladı ve 55 milyon lira para sahibi oldu. Ancak Ocak 2016'da katılımcılara gönderilen bilgilendirme mesajında ineklerin geçirdiği hastalık yüzünden birçok buzağının öldüğü ve süt veriminin fazlasıyla düştüğü belirtildi.

İlçe müdürlüğü hastalık iddiasını yalanladı

Yaşanan olaya inanmayan katılımcılar Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'yle görüştü ve tesiste herhangi bir hastalığın yaşanmadığını, çiftlikte ölen hayvan olmadığı bilgisini aldı. Bazı alacaklıların haciz davası açtığı çiftlik kısa bir süre içinde adeta bir harabeye döndü.

İkisi de birbirlerini suçladı

Katılımcıların savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından şirket sahibi Orhan Tatlı ve zimmetine 6.5 milyon lira geçirdiiği iddia edilen muhasebeci İrfan Alkan hakkında dava açıldı. İddianamede iki sanık için “Şüpheliler, olayın başından itibaren şikâyetçileri dolandırma kastıyla hareket etti” ifadeleri kullanılırken ifadesi alınan şirket sahibi Tatlı, “Muhasebeci İrfan Alkan, benim haberim olmadan 1.100 sözleşme yapmış, senetlere imza atmış" iddiasını ortaya attı. Muhasebeci Alkan ise verdiği ifadede önce şahsi hesabına yatırılan paraları sonrasında şirket hesabına aktardığı iddiasında bulundu ve “Orhan Tatlı başından beri katılımcıları dolandırma amacıyla hareket etti” dedi.

Ereğli'den sonra bir çiftlik de Niğde'ye kurmuş!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ilk duruşması 29 Ocak'ta Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davaya müdahil oldu. Şu anda harap olmuş çiftliğge bakanlığın da teşvikte bulunduğu belirtildi. Hazırlanan iddianamede iki sanık için 39'ar yıldan 140'ar yıla kadar hapis cezası istendi. Hakkında dava açılan şirket sahibi Tatlı'nın, Ereğli'deki çiftliğin ardından Niğde'nin Bor ilçesinde de bir süt çiftliği kurulduğu ööğrenildi.

Emekli ikramiyesi ve eşine ait tarlayı satarak sisteme girdiğini söyleyen emekli astsubay A. Ö., sisteme 132 bin lira yatırdığını belirtti ve “Hem emeklilik param hem de elimizdeki tarlamız gitti. Param gittiği gibi yıllardır da sorunun çözülmesi için çaba gösteriyorum” şeklinde konuştu. Uzun bir süre yurt dışında işçilik yaparak biriktirdiği paranın 82 bin 500 liralık kısmını çiftliğe yatıran Leyla Görpe de mağdurlar arasında. Görpe'nin ailesinin farklı üyeleri tarafından çiftliğe toplamda 500 bin liradan fazla yatırım yapıldığı öğrenildi.

Yorumlar (1)
EMİN SABUNCU 4 yıl önce
bu millet akıllanmaz.