Yemek borusunu delen cismi turp zannetti, gerçek sonradan ortaya çıktı

Mardin’de, ailesi ile beraber akşam yemeği yediği esnada yemek borusuna yabancı cisim kaçan ve Elazığ Medical Park Hastanesine sevk edilen Hasan Nas, yapılan başarılı operasyon sonucunda 3 gün sonra sağlığına kavuşabildi. 3 farklı uzman doktorun müdahalesinin ardından yemek borusunu delen kemiğin çıkarıldığı Hasan Nas, turp yedikten sonra kendisini bir anda hastanede bulduğunu aktardı.

YAŞAM 25.11.2021, 17:41
Yemek borusunu delen cismi turp zannetti, gerçek sonradan ortaya çıktı

Mardin’in Midyat ilçesinde, 3 çocuk babası lan 46 yaşındaki Hasan Nas (46), bir hafta önce akşam yemeği esnasında yemek borusuna yabancı bir cismin kaçmasının ardından hastaneye kaldırıldı.

Durumu ağırlaşan Nas, Medical Park Elazığ Hastanesine gönderildi. İlk başta burada yoğun bakıma alınan Hasan Nas’ın endoskopi, tetkik ve tahlil sonucunda yemek borusunda kemik olduğu görüldü. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynel Doğan’ın yaptığı anestezili endoskopide talihsiz adamın yemek borusunda bir kemik olduğu ve yemek borusunu deldiği tespit edildi. Nas, yemek borusunda kemik sebebiyle hasar oluşması ve riskli olması sebebiyle göğüs cerrahisine alındı. Burada Doç. Dr. Tayfun Kermenli ve ekibinin, özofagoskopi (boru sistemiyle) adlı tedavisiyle yabancı cisim çıkarıldı ve ardından ameliyata alınarak yemek borusunda yaşanan hasar onarıldı. Üç hekimin müdahalesinin ardından sağlığına kavuşan Nas, turp yedikten sonra son olarak kendini Elazığ’da bulduğunu aktardı. 

"Turp yerken bir cisim boğazımda kaldı" 

Talihsiz anları anlatan Hasan Nas, "Akşam yemeği esnasında boğazıma bir şey kaçtı fakat neyin kaçtığının farkında değildim. Birden böyle oldu. Ardından hastaneye gittim, bana müdahale ettiler. Hastanede, yemek borumda bir cisim olduğunu gördüler. Ardından kendimi bir anda bu hastanede buldum. Güveç ve turp vardı yemekte. Turp yerken bir cisim boğazımda kaldı. O esnada ne olduğunu fark etmedim. Göğsümde yanma oldu bir anda. Bir şey yuttuğunda diken batıyor gibiydi. Şu anda rahatım ve çok iyiyim. Eskisi gibi yemek yiyip bir şeyler içebiliyorum" sözlerini kullandı. 

Üç hekim müdahale etti

Yoğun bakıma alınan hastanın endoskopik ihtiyacının ortaya çıktığına karar verdiklerini ifade eden Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Güneri Atalan, "Bir hafta önce hastamız, Mardin 112 acil sağlık ekiplerince yemek borusunda yabancı cisim kalmasına bağlı olarak yemek borusu yırtığı sebebiyle buraya getirildi. Çektiğimiz filmler sonucunda hastanın yemek borusunda (özofagus) özellikle yırtık olduğu görüldü” şeklinde konuştu. 

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynal Doğan ise "Hasta, yemek borusunda yabancı cisim ve takılma hissi ön tanısı ile gastroenteroloji bölümümüze danışıldı. Biz endoskopi önerdik. Anestezi esnasındaki endoskopide yemek borusunun ortasında, boruya hasar veren ve delik oluşturan bir cisim belirledik. Yabancı cisimler genel anlamda endoskopik olarak çıkarılabiliyor fakat yemek borusunda zarar verdiği ya da deldiğinde bunun çıkarılması tehlikeli olabiliyor. Bu sebeple operasyon için biz de göğüs cerrahisi bölümüne gönderdik" açıklamasını yaptı.

"Yemek yediği esnada kemik yutmuş, sivri ve keskindi”

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kermenli, yabancı cisimler sebebiyle yemek borusunda bir yırtık oluştuğu zaman endoskopi esnasında çıkarılmasının tehlikeli olabileceğini ifade etti ve şunları aktardı:

“Bu sebeple hastayı ameliyata almamız lazım. Hastayı uyuttuk ve özofagoskopi olarak bilinen bir boru sistemiyle yemek borusundan o yabancı cismi çıkarttık. Yemek borusunda delik olduğunu gördük. Aynı zamanda bu deliklerde kalbin de yer aldığı mediasten olarak bilinen bölge enfekte olabiliyor ve iltihap burada gelişebiliyor. Torakotomi denilen insizyon ile hastanın ameliyatını yaptık. Yemek esnasında hastamız bir kemik yutmuş. Bu kemik parçası çok sivri ve keskindi. Yemek borusuna batmış kemik, onu delmiş. Bir yoğun bakım dönemi geçirdi. Ardından gastroenteroloji tanıyı koydu. Göğüs cerrahisi olarak biz de tedavisini yaptık. Üç hekimin, tedavi için mücadele ettiği bir hasta oldu. Komplike ve nadir görülen bir hastalık olduğu için; üst düzey hastanede bakılması gerekiyordu. Biz de bunu yapmış olduk" 

Yorumlar (0)