Yargıtay’dan “izinsiz ses kaydı” kararı

Boşanmak üzere olan kocasının telefon konuşmalarını kayıt altına alan kadın, mahkemeye kanıt olarak götürdü. Fakat Yargıtay, söz konusu kayıtların hukuka aykırı şekilde kaydedildiğini belirterek ikili arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin kanıt olarak kullanılamayacağı yönünde karar aldı.

YAŞAM 17.01.2023, 09:34 18.01.2023, 09:50
Yargıtay’dan “izinsiz ses kaydı” kararı

Ankara'da hayatını sürdüren Ş.A., kocası B.A.'nın kendisine şiddet uyguladığı ve aldattığı gerekçeleriyle boşanma davasında bulundu. Ş.A. eşiyle telefon konuşmalarını habersiz bir şekilde kayıt altına aldı ve delil olarak gösterdi. Yerel mahkeme, B.A.'nın fiili ayrılık zamanında telefonla arayarak hakaret ve küfür ettiğini, fiziksel şiddet uygulaması sebebiyle kocanın tam kusurlu olduğunu ifade ederek davayı kabul etti. Anneye çocuğun velayetini veren mahkeme, kadına manevi ve maddi tazminat verilmesine de hükmetti. Daha sonra eş kararı istinafa götürdü.

Kararı Yargıtay’a götürdü

Edinilen bilgilere göre, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi de kocanın kusur tespit edilebilmesi ve maddi-manevi tazminata dair istinaf başvurusunu onaylayarak, kadın için verilen manevi ve maddi tazminatı 12 bin liradan 10'ar bin liraya indirdi. B.A. söz konusu kararı da yüksek mahkemeye götürdü. Dava dosyasını kontrol eden Yargıtay 2. Hukuk Mahkemesi, kanıt şeklinde gösterilen telefon görüşmesi kayıtlarının habersiz bir biçimde kaydedildiğini öne sürerek kararın bozulması yönünde karar aldı.

Dikkate alınmayacağı ifade edildi

Yargıtay tarafından verilen kararda, eşe yüklenen tehdit ve hakaret unsurlarının, iki kişi arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin kayıt altına alınmasıyla ses kaydının ortaya çıktığı ifade edilerek hukuka aykırı şekilde elde edilmiş olan kanıtların mahkeme tarafından olayın ispatı noktasında dikkate alınamayacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)