Yargıtay’dan işyeri telefonunu kullananlar için karar 

Yargıtay, özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bir karar verdi. İş yerine ait olan telefon ve hattı kullanan personelin tazminatsız olarak kovulmasının önü açıldı. Ancak işten çıkartma kararının yalnızca “doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış gerçekleştiğinde” uygulanabileceğine dikkat çekildi. 

YAŞAM 25.02.2022, 12:17 26.02.2022, 09:26
Yargıtay’dan işyeri telefonunu kullananlar için karar 

Bir gıda şirketinde otomat makine operatörü olarak çalışan personel, makinelere takılan data hattını özel işleri için kullandı. İş yeri hattı üzerinden pek çok kez görüşme gerçekleştirdiği belirtilen personel, tazminatsız olarak kovuldu. Bunu üzerine çalışan, İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Vatandaş, haksız yere kovulduğunu, ihbar ve kıdem tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma ücreti ve maaşının ödenmediğini belirtti. Davalılardan tahsilini isteyen personelin davası, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesi gereğince reddedildi ve davalı şirketin personel sözleşmesini haklı nedenlerle feshettiği ifade edilirken davanın kısmen kabulüne hükmetti. Bunun üzerine davalı, kararı temyize götürdü. 



Yargıtay, iş yerini haklı buldu 

Temyize giden karar için görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, iş yeri telefonunu şahsi işi için kullananların tazminatsız kovulabileceğine hükmetti. Kararda şunlar yer aldı: “Çalışan sorumlu olduğu otomat makinelerinin içindeki arızalı hatlarla yeni hatları değiştirmek için görevlendirilmiş ancak hatlardan birini değişimden sonra iş yeri sahibine vermeyerek kendi özel görüşmeleri için kullanmaya başlamıştır. Personelin kullandığı iş yeri hattına 1000 TL’lik ödeme yapılmış ve bu şekilde iş yeri sahibi zarara uğratılmıştır. Yapılan incelemede telefon hattını kullanan kişinin, işten çıkartılan personelin yakını olduğu belirlenmiştir. Yapılan eylem bağlılığa ve doğruluğa aykırı olduğundan iş yeri sahibi, haklı nedenlerle çalışanın sözleşmesini feshetmiştir. Personelin ihbar ve kıdem tazminatlarına ilişkin talebi reddedilmiştir.” 

Yorumlar (0)