Yargıtay’dan emsal karar: “O sözleri” hakaret saymadı

Gittiği bir kamu kurumunda memurlara, ‘Sizler yalakasınız’ sözlerini kullanan vatandaşa Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

YAŞAM 12.03.2022, 13:12 12.03.2022, 13:16
Yargıtay’dan emsal karar: “O sözleri” hakaret saymadı

Bir iş için gittiği devlet kurumunda memurlara sinirlenen vatandaş, ‘Yalakasınız’ sözlerini kullandı. Sinirlerini hakim olamayan şahıs, bir anda memurları tehdit etmeye başladı.

‘Yalaka’ dedi, hakaretten hüküm yedi

Memurların şikayeti sonrasında hakkında soruşturma başlatılan sinirli vatandaşın, ‘Tehdit ve hakaret suçuyla Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşması görüldü. Sanık, ‘Tehdit’ suçu dolayısıyla, 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırıldı. Sanık, ‘Yalaka’ ifadeleri nedeniyle hakaret suçu dolayısıyla mahkum edildi.

Sanık avukatının temyiz müracaatını inceleyen Yargıtay, ‘Tehdit’ suçu sebebiyle verilen cezayı onadı.

Yargıtay, kararı bozdu: “Mahkumiyet, yasaya aykırı” 

'Hakaret' suçu verilen hapis cezası kararını ise Yüksek Mahkeme bozdu. Oy birliği ile verilen kararda şu ifadelere yer verildi:

“Hakaret eylemlerinin cezalandırılmasıyla güvenceye alınan hukuki değer, kişilerin şeref. onur ve saygınlığı olup, bu suçun ortaya çıkabilmesi için, söz konusu eylemin, kişiyi küçük düşürmeye yönelik gerçekleşmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda, bir fiilin tahkir edici olup olmadığı nispi olup, duruma, yere ve zamana göre değişebilmektedir. Sivil vatandaş ya da kamu görevlilerine yönelik her çeşit ağır eleştiri ya da rahatsız edici ifadelerin hakaret suçu çerçevesinde değerlendirilmemesi, ifadelerin açık bir şekilde şeref, saygınlık ve onuru rencide edebilecek derecede somut bir eylem ya da isnadını, sövme eylemini oluşturması gerekmektedir. Olayın yaşandığı gün müştekilere yönelik söylenen ‘yalakasınız’ biçimindeki sözlerin, muhatapların saygınlık, şeref ve onurunu rencide edici seviyede olmayıp, nezaket dışı, kaba ve rahatsız edici hitap niteliğinde olduğu, bu sebeple hakaret suçunun unsurları gereğince oluşmadığı gözetilmeden, sanıkların mahkûmiyetine karar verilmesi söz konusu yasaya aykırıdır.”

Yorumlar (0)