Yargıtay'dan emsal karar: Çocuk istemeyen eş, kusurlu bulundu

Yargıtay, evli çiftlerin ‘çocuk’ tartışmalarına ilişkin emsal bir karar vererek erkeğin, eşinden çocuk istememesinin, kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu belirterek çocuk istememesini kusurlu bir davranış olarak saydı.

YAŞAM 24.04.2021, 13:10 24.04.2021, 13:40
Yargıtay'dan emsal karar: Çocuk istemeyen eş, kusurlu bulundu

Yeni evlenen çiftlerde çok sık karşılaşılan tartışmalardan biri olan ‘çocuk istememe’ tartışmasına ilişkin Yargıtay, emsal bir karar verdi.

“Çocuk istememe; kişilik haklarına saldırı”

Uzun bir süredir geçimsizlik yaşayan bir çift, Aile Mahkemesi’ne yaptıkları müracaaatın ardından boşanma taleplerini iletti. Tarafların eşit olarak kusurlu bulan Yüksek Mahkeme, erkek tarafının davasının kabulü sonrası tarafların boşanmasına karar verdi.

Yüksek mahkeme; erkeğin eşinden ortak çocuk istememesini kusurlu davranış saydı ve bu durumun kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğuna karar verdi.

Bir süredir geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanmak istedi. Tarafları eşit kusurlu bulan Mahkeme; erkeğin davasının kabulü ile tarafların boşanması yönünde karar verdi.  

Yargıtay, erkeğin kesinleşen ve kusurlu olarak görülen davranışlarının yanı sıra ‘kadından çocuk istemediği’ anlaşıldığını, davacı erkeğin, kadına oranla daha ağır kusurlu olduğunu, bu sebeple tarafların eşit olarak kusurlu oldukları kararının doğru olmadığını belirtti. Çocuk istenmemesini, kadının kişilik haklarına saldırı niteliğinde değerlerlendiren Yargıtay, saldırıya uğrayan tarafının, maddi ve manevi anlamda tazminat isteyebileceğini de açıklarken iki tarafın eşit şekilde kusurlu olduğu kararının bozulması gerektiğini açıkladı. Tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını göz önünde bulunduran Yargıtay, kadına verilen nafakanın az olduğunu ve hakkaniyet ilkesi çerçevesinde daha uygun bir miktarda nafakaya hükmedilmesi gerektiğini bildirdi. Yargıtay, mahkeme kararının oybirliği ile bozulmasına hükmedildiğini açıkladı.

Yorumlar (0)