Yargıtay’dan emsal karar: Çırağına “şerefsiz” diyen usta kovuldu 

Bursa’da bir otomobil fabrikasında çalışan kaporta ustası, çırağına “şerefsiz” dediği için tazminatsız kovuldu. İtiraz eden ustaya karşı Yargıtay, iş akdinin feshinin yerinde olduğuna hükmetti. 

YAŞAM 22.06.2021, 12:00 23.06.2021, 09:23
Yargıtay’dan emsal karar: Çırağına “şerefsiz” diyen usta kovuldu 

Milyonlarca kişinin çalıştığı özel sektörler için emsal oluşturacak karar, Yargıtay’dan geldi. Bursa’da bir otomobil fabrikasında 16 senedir kaporta ustası olarak çalışan kişi, çırağına “şerefsiz” deyince olanlar oldu. İşveren, ustayı tazminatsız kovdu. Kaporta ustası bunun üzerine İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. İş akdinin ihbarsız ve haksız olarak kesildiğini ve hakkının ödenmediğini belirten usta, 10 bin TL kıdem ve 2 bin 500 TL de ihbar tazminatı istedi. 

İşverenin ifadesine başvuruldu 

Mahkeme, işverenin ifadesine başvurdu. Davacı kaporta ustasının uzun süredir bünyelerinde çalıştığını ve hak ettiği ücretin ve tüm alacaklarının banka ile kendisine aktarıldığını ifade etti. Özellikle son dönemlerde agresif tavırlar sergileyen ustanın hem çalışanlarla hem de müşterilerle sorunlarının olduğu aktarıldı. 



Davacının, tamir amacıyla aracını servise getiren bir müşteriyle yumruklaşarak kavga ettiğini fakat uzun süren çalışma hayatından dolayı o dönemde iş akdinin feshedilmediğini aktardı. Bunun gibi daha pek çok olay yaşandığını fakat hiçbir zaman ustanın işten çıkartılmadığını belirten işveren, son olayın büyük olması üzerine davacının tazminatsız gönderildiğini söyledi. 

Defalarca temyize gidildi 

Dosya, defalarca temyize gitmesinin ardından son olarak Yargıtay, ustanın hakaret ettiğine ve bu sebeple iş akdinin feshedilmesinin doğru olduğuna hükmetti. 

Yorumlar (0)