Yargıtay, 'Okumuşsun, adam olamamışsın' sözlerine ilişkin kararını verdi

Yargıtay, gittiği bir kamu kurumunda, kamu görevlisiyle tartışan ve ona ‘Okumuşsun ama adam olamamışsın’ sözlerini kullanan genç hakkında mahkemenin bir mahkumiyet kararı veremeyeceğine hükmetti.

YAŞAM 01.05.2021, 16:46 01.05.2021, 19:00
Yargıtay, 'Okumuşsun, adam olamamışsın' sözlerine ilişkin kararını verdi

Bir kamu görevlisi, tartıştığı ve kendisine ‘Okumuşsun ama adam olamamışsın’ ifadelerini kullanan gençten şikayetçi oldu.

‘Hakaret’ suçundan iddianame hazırlandı

Cumhuriyet Savcısı, şikayet üzerine “Okumuşsun ama adam olamamışsın” sözlerini kullanan genç hakkında iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame, 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkemeye çıkan gencin kullandığı “adam olamamışsın” ifadesi hakaret sayıldı ve mahkeme, gencin hakaret suçu işlediği yönünde karar verdi.

Hakaret suçundan mahkum edilen sanık, mahkemenin kararını temyize taşıdı ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi devreye girdi.

Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu

Yargıtay, olaya ilişkin mahkemenin verdiği mahkumiyet kararının yasaya aykırı olduğunu belirterek kararında şu ifadelere yer verdi:

“Kişilere yönelik rahatsız edici veya ağır eleştiri niteliğindeki sözlerin hakaret suçu olarak değerlendirilmemesi, kullanılan ifadelerin açık bir şekilde şeref, onur ve saygınlığı rencide edebilecek derecede somut bir eylem ya da olgu isnadını veya sövme eylemini gerektirmektedir. Yargılamaya konu olan olayda; sanığın katılana yönelik ‘okumuşun ama adam olamamışsın’ gibi sözler bütün olarak incelendiğinde, katılanın saygınlık, şeref ve onurunu rencide edici düzeyde olmayıp, kaba, nezaket dışı ve rahatsız edici davranış ya da ağır eleştiri niteliğinde olduğu, hakaret suçunun gereklerinin oluşmadığı gözetilmeden, yerinde görülmeyen ve yasal olmayan bir gerekçe ile sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmesi yasalara aykırıdır. Dolayısıyla, oybirliği ile mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.”

Yorumlar (0)