Yargıtay'dan Twitter kullanıcılarını ilgilendiren karar: “Retweet” suça ortaklık sayıldı

Yargıtay, sosyal medya paylaşımlarına ilişkin önemli bir karar verdi. Hakaret suçu içerikli paylaşımın 'retweet' edilmesi de artık suç sayıldı.

YAŞAM 12.09.2022, 15:56
Yargıtay'dan Twitter kullanıcılarını ilgilendiren karar: “Retweet” suça ortaklık sayıldı

Yargıtay 18. Ceza Dairesi tarafından sosyal medya paylaşımlarına yönelik dikkat çeken bir karar verildi.

‘Retweet etmek’ suç sayıldı

Emsal olan davada; kendi hesabından farklı bir hesaptaki hakaret içeren ''pislik, edepsiz, namert, yalancı, çirkef, silah kaçakçısı, imansız, rüşvetçi, izzetsiz, salyasını akıtan, şerefsiz'' sözlerinin yer aldığı paylaşımı retweet eden şüpheli ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Cumhuriyet Savcılığının kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına yapılan itiraz, 3. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma tebliğnamesiyle birlikte dosya Yargıtay 18. Ceza Dairesinin gündemine taşındı. Dosyaya bakan daire, şüphelinin ad ve soyadının yazılı olduğu bir Twitter hesabından davacıdan söz ederek paylaşımlar yapmasının, hakaret suçundan iddianame düzenlenebilmesi için yeterli delil taşıdığına vurgu yaptı ve yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, Cumhuriyet Savcısının, ihbar ya da bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenince kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek amacıyla işin gerçeğini soruşturmaya başlayacağı, söz konusu delillerin, suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturması durumunda iddianame düzenleyeceği anımsatıldı.

“Yeterli şüphe oluşturduğu açıktır”

Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin paylaştığı karar metnindeyse şu sözlere yer verildi:
''İncelenen dosyada, şüphelinin ad ve soyadının yer aldığı @... kullanıcı adlı twitter hesabından müştekiden söz edilerek paylaşımlar (retweetler) yapıldığının anlaşılması sonrasında; CMK'nın 170/2. maddesi uyarınca dosyadaki mevcut delillerin şüpheli ile ilgili hakaret suçunun işlendiği konusunda iddianame düzenlenebilmesi için yeterli şüphe oluşturduğu açıktır. Şüphelinin eyleminin sübut bulup bulmadığı hususu, bütün kanıtların, mahkemece beraber tartışılıp değerlendirilmesi neticesinde belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan açıklamalara bakıldığında, şüpheli ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karar ve bu karara itiraz neticesinde verilen itirazın reddine dair mercii kararı hukuka aykırıdır''

Yorumlar (0)