Yargıtay'dan milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal niteliğinde karar

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal niteliğinde bir karara imza attı ve birinci derecedeki mirasçıların tamamının mirası reddetmesi halinde mirasın ikinci derecedeki mirasçılara geçmeyeceğine karar verdi. 

YAŞAM 11.07.2021, 13:08 12.07.2021, 09:27
Yargıtay'dan milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal niteliğinde karar

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, mirasçıları ilgilendirecek emsal niteliğinde bir karar verdi.

Emsal niteliğinde karar

Alacaklısı ölen bir şirket, hayatını kaybeden kişinin çocuklarıyla görüştü. Babalarının mirasını istemeyen çocukları, ‘Tasarrufun iptali’ davasıyla mirası reddetti. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, mirasçıların talebini kabul etmesi üzerine alacaklı şirketin, kararı temyiz etmesiyle Yargıtay 17. Hukuk Dairesi devreye girdi. Emsal niteliğinde bir karar veren Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, miras hayali olan ikinci derece akrabaları üzecek bir karara imza attı. 

“Miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez”

Söz konusu kararda şu ifadelere yer verildi:

“Türk Medeni Kanununun 612’nci maddesinde ‘En yakın mirasçıların bütünü tarafından reddedilen mirasın, sulh mahkemesi tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edileceği, tasfiye neticesinde arta kalan değerlerin mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verileceği’ belirlenmiştir. Murisin en yakın mirasçıların bütünü tarafından reddedilen söz konusu miras, sulh mahkemesi tarafından iflas hükümlerince tasfiye edilir. Yasal düzenleme uyarınca, söz konusu mirasın birinci derecedeki bütün mirasçılar tarafından reddi durumunda miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez. Tereke tasfiye olunur, borçların ödenmesinin ardından varsa geriye kalan kısmı ret vaki olmamış şeklinde birinci derece mirasçılarına verilir. Türk Medeni Kanununun 614’üncü maddesine göre mirasçıların sonra gelen mirasçıların faydasına mirası reddedebilecekleri düzenlenmiş olmasına rağmen, somut davada bu maddeye göre bir mirasın reddi talebi olmadığı gibi, murisin bütün mirasçıları, mirası reddetmemişlerdir. Dolayısıyla oy birliğiyle  mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.” 

Yorumlar (0)