Yargıtay'dan "kullanılmış telefonun iadesi" hakkında emsal karar

Yargıtay, satın aldığı cep telefonunu 6 gün kullandıktan sonra iade etmek isteyerek dava açan bir kişi hakkında emsal bir karar verdi. Cayma hakkı gereğinde başvuruda bulunan alıcının, telefonu kullandığı sürede ortaya çıkan bozulmalardan sorumlu olduğu kararı verildi.

YAŞAM 12.01.2023, 11:19 13.01.2023, 09:18 Hakan Öksüz
Yargıtay'dan "kullanılmış telefonun iadesi" hakkında emsal karar

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, paketi açılıp kullanıldıktan 6 gün sonra satın aldığı cep telefonunu iade etmek isteyen bir kişinin başvurusunu değerlendirdi. Edinilen bilgilere göre Adana'da ikamet eden bir vatandaş, internet üzerinden satın aldığı cep telefonunu 6 gün kullandı. Telefondan memnun kalmayan ve cayma hakkını kullanmak isteyen vatandaşın hakem heyetine yaptığı başvuru kabul edildi.

Satıcı şirket: "Alıcı, cayma hakkını kullanmak isterken sebep göstermedi"

Cep telefonunun satıldığı internet sitesine ait şirket ise bu karara karşı çıktı. Paketi açılan ve kurulumu yapılan cep telefonunun bundan sonra "sıfır" olarak satılamayacağını kaydeden şirket, cayma hakkını kullanmak isteyen alıcının bir sebep öne sürmediğini belirterek kararın iptalini istedi. Konuyu inceleyen Adana 3. Tüketici Mahkemesi, davanın reddine hükmetti.

Cayma hakkı gereğince iadesi yapılan telefona dair bilirkişi raporu alınmadığını ve buna rağmen mahkeme tarafından karar verildiğini bildiren Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma talebinde bulundu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından yapılan temyiz incelemesi sonucunda yerel mahkemenin kararının bozulması hükmü verildi. 

Yargıtay: "Bozulmalardan kullanıcı sorumludur"

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından tarafından verilen kararda, 14 günlük cayma hakkı bulunan tüketicinin, mutat kullanımı aşan bozulmalar durumunda meydana gelen zararın sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği kaydedildi. Cayma hakkını kullanmak isteyen alıcının, cep telefonunu satın aldıktan sonra 6 gün boyunca kullandığı, SIM kartını takarak uygulamalar indirdiği hatırlatıldı. 

Yorumlar (0)