Yargıtay'dan 'kaynana' kararı

Bir boşanma davası sürecinde temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay, çiftin ilişki yaşayıp yaşamadığını öğrenebilmek için gelininin banyo yapıp yapmadığını izleyen kaynananın bu eyleminde erkeği kusurlu buldu. Yargıtay, kaynananın, gelininin elindeki cep telefonunu alması olayında da erkeği kusurlu gördü.

YAŞAM 31.10.2021, 23:46 01.11.2021, 16:17
Yargıtay'dan 'kaynana' kararı

Bir süredir aralarında geçimsizlik yaşayan genç çift, karşılıklı bir şekilde boşanma davası açtı. Davalı kadın, kaynanasının evliliğe devamlı olarak müdahalede bulunduğunu iddia etti. Genç kadın, kaynanasının, konuştuğu esnada elinden telefonunu aldığını, eşiyle ilişki yaşayıp yaşamadıklarını öğrenmek için banyo yapıp yapmadığını incelediği öne sürdü. Mahkeme, tarafların boşanması yönünde karar verdi. Bu kararı taraf avukatları temyize götürdü. Yargıtay, söz konusu vakaların ağır nitelikli olduğuna, erkeğin tüm bunlara müdahale etmediğine işaret etti. Davalı erkeğin 'karısının ailesi ile görüşmesine müsaade etmediği ve onlara kızlarını aramamalarını ifade ettiği', boşanmaya neden olan olaylarda erkeğin ağır kusurlu bulunduğunun altı çizildi. 

Karar açıklandı

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Evliliğin sarsılmasına neden olan olaylarda erkek ağır şekilde kusurlu olup, erkeğin yaptığı bu kusurlu davranışlar eş zamanlı olarak kadının kişilik haklarına da saldırıdır. Bu durumda tarafların ekonomik ve sosyal durumları, tazminata esas olan eylemin ağırlığı ile adalet kuralları göz önüne alınarak kadın lehine manevi tazminat yönünde karar vermek gerekirken, yanlış algılama sonucu kusur belirlemesinin neticesi olarak yazılı bir biçimde manevi tazminat isteğinin reddi yönünde karar verilmesi yanlış görülmüş ve bozmayı gerektirmiştir.”

Yorumlar (0)