Yargıtay'dan emsal karar: İş arkadaşını ısıran yandı

Bir fabrikada yaşanan kavgada kendisine saldıran işçinin kolunu ısıran ustabaşı, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi talebiyle dava açtı. Yerel mahkemenin, şirketi haksız bulması üzerine konu Yargıtay'a taşındı. Ustabaşının ısırma olayını, "aşırılık" olarak niteleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, şirketi haklı buldu. Emsal karara göre iş arkadaşını ısırmak, tazminatsız kovulma sebebi sayıldı.

YAŞAM 07.12.2022, 16:16 08.12.2022, 12:29 Hakan Öksüz
Yargıtay'dan emsal karar: İş arkadaşını ısıran yandı

Isparta'daki bir fabrikada 2017 yılında yaşanan bir kavga, Yargıtay'a kadar gitti. Fabrikada 2011 yılında çalışmaya başlayan bir ustabaşı, kavga ettiği işçinin kolunu ısırdı. Sonuç olarak iki işçi de tazminatsız kovuldu. Daha önce fabrikada hiç kavgaya karışmadığını ve savunması alınmadan işten çıkarıldığını belirten ustabaşı, sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini belirterek dava açtı. Alacaklarının tarafına ödenmesini isteyen davacı, ihbar ve kıdem tazminatlarını talep etti.

Davalı şirket: Savunma istendi, davacı yanaşmadı

Davalı şirket ise kavgaya karışan ustabaşının eline taş alarak karşısındaki işçiye saldırmaya çalıştığını bildirdi. Kavganın nasıl geliştiğine diğer işçilerin de şahit olduğunu belirten şirket, savunma talep edilmesine rağmen davacı ustabaşının buna yanaşmadığını aktardı. Eşit işlem ilkesi gereğince kavgaya karışan iki kişinin de iş akdinin feshedildiğini belirten davalı taraf (fabrika), şirketin itibarının zarar gördüğünü bildirdi.

Yerel mahkeme, şirketi haksız buldu

Yargılamanın görüldüğü mahkeme heyeti, kavgayı başlatan tarafın işçi olduğunu belirterek davacı ustabaşının iş sözleşmesinin feshedilmesini haksız buldu. Davacı ustabaşının ihbar ve kıde tazminatına hak kazandığını bildiren mahkeme, şirket tarafından fazla mesai ücreti ödemesinin yapıldığının kanıtlanamadığına dikkat çekti.

Davalı şirketin istinaf talebi üzerine konu, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesinin önüne gitti. Şirket tarafından verilen iş sözleşmesi fesih kararının haklı olduğuna hükmeden Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozdu. 

Yargıtay'dan "aşırılık" değerlendirmesi

Bu karar üzerine dava dosyası, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne gitti. İstinaf kararının yerinde olduğunu oy birliğiyle onaylayan Daire, ustabaşının ısırması hakkında "aşırılık" yorumunda bulundu. Isırma eyleminde aşırılığın söz konusu olduğunu bildiren Daire, şirket tarafından alınan iş akdi fesih kararının haklı nedene dayandığını bildirdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, haksız bulduğu ustabaşının ihbar ve kıdem tazminatı taleplerini reddetti.

Yorumlar (0)