Yargıtay'dan emsal karar: Cumartesi günü, yıllık izinden sayılacak

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir karara imza attı ve Cumartesi gününün senelik izinden sayılacağına hükmetti. Bu emsal kararla beraber, özel sektör çalışanlarının senelik izin sürelerinden yalnızca pazar günleri düşürülmeyecek.

YAŞAM 09.08.2021, 17:22 10.08.2021, 09:08
Yargıtay'dan emsal karar: Cumartesi günü, yıllık izinden sayılacak

Senelerdir tartışılan cumartesi gününün çalışanların senelik izin süresinden sayılıp sayılmayacağına ilişkin Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. 

Cumartesi günleri senelik izinden sayılacak

Fabrikada çalışan bir personel, İş Mahkemesine yaptığı başvuruda, sendika üyeliğinin bulunduğunu ve Toplu İş Sözleşmesi'nden faydalandığını, haftalık tatilinin sözleşmede pazar günü olarak belirlendiğini ve cumartesi gününün ise akdi tatil şeklinde düzenlendiğini aktardı. İş Kanunu'nda ise senelik izinden sayılamayacak günlerde hafta tatilinin de sayıldığını belirten davacı işçi, Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde cumartesi günlerinin de hafta tatili olduğunu ve senelik izin süresinden düşülmesinin imkansız olduğunu kaydetti.

Davacının yasal çalışma zamanını haftalık 5 gün çalışarak doldurduğunu, bu sebeple toplu iş sözleşmesinde ‘dinlendirme günü' şeklinde tanımlanan cumartesi günlerinin akdi tatil olması nedeniyle senelik izin süresinden düşülemeyeceğinin tespitine karar verilmesini istedi. Davalı işveren, 2429 sayılı yasada, genel tatil ve ulusal bayram günü ile hafta tatili günlerinin açıkça düzenlendiğini, hafta tatilinin pazar günü olduğunun ifade edildiğini, İş Kanunu 46 ve 63 maddede, hafta tatili ve haftalık çalışma günleri açık bir şekilde düzenlendiğini belirtti. Yasa göre haftanın 6 günü çalışan personele, yedinci günü sağlanan 24 saatlik iznin hafta tatili olarak belirlendiği, sendika ile gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesinde de haftalık çalışma zamanının 45 saat olduğu, vardiyalı çalışma yoksa hafta içi 9 saat mesai yapılacağı, cumartesi günü çalışanların dinlendirileceği ve pazar gününün ise hafta tatili olarak düzenlendiği bildirildi. Yasada toplu iş sözleşmesinde cumartesi gününün hafta tatili olduğuna yönelik düzenleme olmadığını öne sürerek davanın reddini talep etti. İş Mahkemesi ise davanın kabulüne karar verdi. Davalı işverenin kararı istinafa götürmesiyle Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı yerinde buldu. Söz konusu kararı, davalı işveren temyiz edince bu defa Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

Kural olarak cumartesi gününün de iş günü olduğuna vurgu yapılan Yargıtay kararında; cumartesi günlerinin akdi tatil günü olarak senelik izin süresine eklenemeyeceği belirtildi. Akdi tatil günü olarak cumartesi günleri işçi çalışmadığı durumda senelik ücretli izin süresine yönelik hesapta hafta tatili olarak değerlendirilemeyeceği anımsatıldı. 

Yorumlar (0)