Yapımı 3 ay sürüyor... Maliyeti dudak uçuklatıyor

Mardin'de ikamet eden Seyfettin Çelik, negatif nakış sanatını icra ederek 36 Osmanlı padişahının portrelerini minyatüre etti, ayrı ayrı çizdi ve bir tespihte bir araya getirdi. Tespihin yapımı 90 gün sürerken, maliyeti ise 60.000 TL olarak belirlendi.

YAŞAM 09.02.2022, 19:48
Yapımı 3 ay sürüyor... Maliyeti dudak uçuklatıyor

Mardin'de yaşayan Çelik, negatif nakış sanatını kullanarak 36 Osmanlı padişahının portresini bir tespihte buluşturdu. Bu sanatın birçok kişi tarafından icra edildiği bilinirken, tespih üzerinde bunu deneyen ilk kişinin Çelik olduğu ileri sürüldü. Padişahların işlendiği tespihin yapımı yaklaşık olarak 90 gün sürdü. Bahse konu tespihten yalnızca 1 tane yapan Çelik, maliyetinin 60.000 TL olduğunu dile getirdi.

"10 senedir bu işi yapıyorum"

10 senedir bu işi yaptığını belirten Çelik, “Ben bir nakkaş ustasıyım fakat negatif nakış sanatıyla uğraşan bir ustayım. Bu yöntemle tespihin içerisine farklı figürler ve motifler işliyorum. Bu işe yaklaşık olarak 10 sene evvel başladım. Genellikle bileklik, yüzük, kolye ve tespih gibi takı ürünleri yapıyorum." diye konuştu. 

"Dünyada tekim"

Tespihin kenar kısımlarının altın varak işlemeli olduğunun altını çizen Çelik, “Her bir habbenin üstünde bir padişahın portresi ve hemen arkasında kendine ait tuğrası var. Tepesinde Osmanlı ve lale sembolü yer almakta. Bunu dünyadaki birçok kişi yapıyor fakat negatif oyma sanatını tespih üzerinde uygulayan tek kişi benim." dedi.

“Bundan yalnızca 1 tane yaptım”

Gerçekleştirdiği çalışmanın negatif boyama sanatı olduğunu kaydeden Çelik, “Bir takımın işlemleri yaklaşık olarak 75-90 gün kadar sürüyor. Maliyeti ise ortalama 60.000 TL. Bundan yalnızca 1 tane yaptım." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)