Yanan ormanlar tüm ülkedeki arıcıları etkiledi

Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, orman yangınlarının yaşandığı bölgelerdeki çam balı üreticilerinin, önemli kayıplar yaşadığını belirtirken, bunun yalnızca Muğla’daki arıcıları değil, bütün Türkiye’deki sektörü etkilediğine dikkat çekti.

YAŞAM 13.08.2021, 16:31 15.08.2021, 08:43
Yanan ormanlar tüm ülkedeki arıcıları etkiledi

Türkiye'nin güney ormanlarında özellikle son dönemlerde yaşanan yangınlar, bölge halkını ciddi oranda olumsuz etkiledi.

“Tüm arıcılar olumsuz etkiledi”

Yok olan ormanlar ve yanan ağaçların yanı sıra bu bölgelerden geçimini sağlayan pek çok vatandaş, üretim yapamaz duruma geldi. Türkiye'nin dünya genelinde ilk sırada olduğu çam balı üretimi, ciddi kayıplar verdi.

Çam balının üretiminin gerçekleştirildiği Muğla ve çevresinde bulunan kızılçamlar yanınca Türkiye’nin önemli ihraç kaynağı da ciddi bir yara aldı. Konuya ilişkin konuşan Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, ülke ekonomisi için çam balının önemine temas ederek üretimin yeniden eski haline dönmesinin zor ve uzun zaman alacağını ifade etti.

“Bir yandan ciğerimiz, diğer yandan arıcıların iş alanları kül oldu”

Yangınların yaşandığı ormanlarda üretimle uğraşan arıcıların, önemli kayıpları olduğunu belirten Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, Türkiye’nin yalnızca güney bölgelerinde çam balının üretildiğini kaydetti. Yılın belli dönemlerinde Türkiye'nin pek çok yerinden arıcıların, Muğla ve çevresinde bulunan kızılçamlarda çam balı üretimi yaptığına dikkat çeken Yiğit, “Türkiye çam balı üretiminin gerçekleştirdiği bölgede yüzde 70-80'lik bir alanın yandığı haberleri geliyor. Çok üzücü bir olay. Muğla’da çam balından ekmek kazanan arıcılarımız için üretim bitmiş bir halde. Türkiye’de balın ekonomik değeri yüksek. Bu sebeple ciğerlerimiz yanıyor derken aynı zamanda arıcıların da iş alanları yandı. Eskişehir özelinde, biz çam balı üretmiyoruz çünkü çam balı her bölgede olmaz. Şu an çam balı bölgeleri yanmakta. Anadolu’da ya da Eskişehir'de çoğu bölgede çiçek balı üretilir, bununla ilgili çalışırız. Gezginci arıcılık ile uğraşan arıcılarımız,  arılarını çam balı için şu an yanan Muğla bölgesine götürerek o bölgede çam balı üretimi yaparlardı” ifadelerini kullandı.

“Çam balında Türkiye ilk sırada”

Çam balı üretiminin Türkiye ekonomisine katkılarından söz eden Başkan Bünyamin Yiğit, dünya çapında bu ürünün en çok Türkiye'de üretildiğini belirtti. Konuya ilişkin konuşan Yiğit, “Türkiye, çam balında dünyada ilk sıradadır. Çam balı üretiminin zaten Türkiye'de ve komşumuz Yunanistan'da ve İtalya'nın çok küçük bir bölümünde yapıldığını görüyoruz. Fakat İtalyan balının bizde üretilen bal gibi olmadığı ifade ediliyor. Yunanistan'da da gemilere kovanlar yüklendikten sonra çam balı üretiminin yapıldığı yerlere demirlemek aracılığıyla bal üretimi yapıldığı söyleniyor. Bu üründe, dünyada ilk sıradayız, Türkiye yüzde 94'ünü üretiyor” dedi.

“Eski haline getirmek zor ama yapabiliriz”

Yangınların sebep olduğu yaraları sarmanın uzun bir zaman alacağını belirten Başkan Bünyamin Yiğit, çam balı üretiminin yeniden yapılabilmesi için tavsiyelerde bulundu. Bu durumun üstesinden ülke olarak gelinebileceğine inandığını ifade eden Yiğit, şunları aktardı:

“Kızılçamların yanmasıyla birlikte bal üretimi yapılan yerler ve arılarımız yandı. İki senede arılarımızı yerine koyabiliriz fakat kızılçamları yerine koymamız çok uzun bir zaman alacak. Biz çok güçlü bir ülkeyiz, bu durumu atlatabileceğimize inanıyorum. Çam balı üretilen ve yanmayan bölgelerdeki böcekleri, diğer alanlara taşıyarak yeni çam balı alanları kurulabilir. Bu uygulamada inşallah başarılı oluruz. Çok kolay bir mevzu değil. Çünkü yanan ağaçları yerine koymak en az 25-30 yıl alıyor. Çam balını üretmek için ağacın belli bir yaşta olması lazım. Ekonomik anlamda da çok ciddi bir kayıp, ihracat yapıyoruz. İhracatın yüzde 92'si çam balından oluşuyor. Bu sebeple kaybımız çok büyük.”

Yorumlar (0)