Yağmur Duası (İstiska) nedir? Yağmur Duası niçin yapılır? Yağmur Duası ne zaman yapılır?

Dünyadaki dinler arasında genelde bereket olarak görülen yağmur, yokluğunda oluşan aşırı kuraklıkta ise Allah tarafından cezalandırma olarak nitelendirilmiştir. Peki, Yağmur Duası (İstiska) nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Yağmur Duası için ne yapılır? Yağmur Duası ne zaman yapılır? Yağmur’un Kur’an’daki Anlamı ve geçtiği sureler hangileri? İşte tüm merak edilenler haberimizin detaylarında...

YAŞAM 10.12.2020, 10:32 10.12.2020, 13:42 Hanife
Yağmur Duası (İstiska) nedir? Yağmur Duası niçin yapılır? Yağmur Duası ne zaman yapılır?

Yağmur hemen hemen her dinde bereket ve bolluk olarak görülmüş, şiddetli kuraklık ise Allah’ın bir cezalandırması olarak addedilmiştir. Yağmur duası Müslümanların zaman zaman kuraklıkla karşılaşınca yaptığı duadır. Bu duaya “istiska” denmektedir. İstiska kelimesi Arapçadan türemiştir. Su vermek, sulamak ve su yağdırmak anlamlarına gelen “saky” kelimesinden gelmedir. “Saky” kelimesi Kur’an’da 2 yerde geçmektedir. Bunlar, Araf Suresi 160 ve Bakara 60. ayetlerdir. Araf suresi 160. ayette mealen şöyle buyrulmuştur:

 “İsrâiloğulları’nı nesillere göre on iki topluluğa ayırdık. Halkı kendisinden su istediğinde Mûsâ’ya, "Asânı taşa vur!" diye vahyettik. Taştan on iki göze fışkırdı. Her kabile içeceği yeri belledi. Üzerlerine de buluttan gölgelik yaptık…”  



Bakara 60’da da aynı konuyla ilgili “Mûsâ kavmi için su istemiş, biz de ona, ‘Asânı taşa vur!’ demiştik. Bunun üzerine taştan on iki göze fışkırdı. Her topluluk kendi içeceği yeri bildi. ‘Allah’ın rızkından yiyin için; yeryüzünde fitne fesat çıkarmayın’(dedik).” buyrulmuştur. Ayrıca Hz. Hud (a.s) ve Nuh’un (a.s) da kavimleri için bol bol yağmur, bereket ve bağışlanma istedikleri Kur’an’da ifade edilmiştir. (Hûd 11/52; Nûh 71/10-12).  Görüldüğü üzere yağmur veya Allah’tan temiz bir su isteme işini peygamberler dahi yapmıştır. İnsanlar yağmur duasını durup dururken kendiliğinden çıkartmamıştır. Peygamberler, yaptıkları her iş ile bizlere örnek teşkil ettikleri gibi yağmur duasında da bizlere örnek olmuştur. 



Yağmur Duası Nasıl Yapılır?
 

Bir yerde kuraklık, yağmurun uzun süre yağmaması, susuzluk gibi olumsuz durumlarla karşılaşılınca belde insanlarının toplanıp topluca belde dışına çıkarak yaptıkları duaya yağmur duası denir. Üç gün peş peşe belde dışına çıkılması gerekir. Duadan önce bir fakire sadaka verilmesi, yardımlarda bulunulması, belde dışına çıkan insanların beraberce tövbe ve istiğfarda bulunması ve küs olanlar varsa bunların barışması lazımdır. Yağmur duasına giderken mahzun bir edayla gitmek gerekir. Mümkünse çocuk, yaşlı, hayvan kim varsa hep beraberce yağmur duasına çıkmak daha iyi olur. 


Allah’tan yağmur, bolluk ve bereket istemek için dua edilebileceği hakkında mezhep imamları arasında görüş birliği vardır. Ancak duanın nerede ve nasıl yapılacağı hakkında konusunda mezhep imamları arasında görüş birliği yoktur. 


Peygamberimizin Yağmur Duası Hakkında Uygulaması Nasıldı? 


Peygamberimizin (s.a.v)  yaşadığı coğrafyada yağmur duası bilinirdi ve yapılırdı. Hatta Efendimiz’in çocukken dedesi Abdülmüttalip ile yağmur duasına çıktığı bilinmektedir. Efendimiz bir gün minberde Cuma hutbe verirken bir kişinin ayağa kalkıp kuraklıktan şikayet etmesi ve dua istemesi üzerine Efendimiz dua etti ve minberden daha inmeden (veya camiden çıkmadan) yağmur başladı. (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 6-8, 21, 24; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 8-9). Peygamberimizin yağmur duası esnasında iki rekat namaz kıldırmış, namazda sureleri sesli bir şekilde okumuş, namaz bittikten sonra rida denen beline doladığı şalını çıkarmıştı ve tersine dolayarak giymiştir. Bundan sonra kıbleye dönüp elleri omuz hizasında olacak şekilde açıp yağmur duası yapmıştır. (Müslim, İstiska,1). Bazı yağmur dualarında ise yalnızca dua ettiği ifade edilir. (Müslim, İstiska, 2)  


Efendimizin (s.a.v) yağmur duasını yaptığını bizlere gelen bu bilgilerle öğreniyoruz. Yaptığımız yağmur dualarında onun bu uygulamalarını dikkate almalıyız.


Çoğu Mezhep İmamına göre Yağmur duasına kuşluk vakti çıkılır, duadan önce bir miktar Kur’an okunur. Daha sonra iki rekat namaz kılınır ve hutbe okunur. 


Yağmur duasına çıkılmak için yola çıkıldığında yağmur yağmaya başlarsa, dua etmek üzere yola devam etmek bir şükür göstergesi sayılır ve daha fazla berekete vesile olsun diye dua etmek iyi olanıdır. Ancak yağmur fırtına kadar tehlikeli bir boyutta olursa zarar vermemesi için de dua edilebilir.

Aleyna Nur Ayan / habernediyor.com

Yorumlar (6)
Mustafa Yanardağ 3 yıl önce
Bugunlerde bu duaya çok ihtiyacımız var. Ülkemizin her yanında çıkılsa iyi olur. Rabbim tüm dualarımızı kabul etsin inşaellah.
Hakkı Özer 3 yıl önce
Ne kadar güzel faydalı bilgiler yazmışsınız elinize emeğinize sağlık.
Hatice Erol 3 yıl önce
Allah razı olsun çok güzel yazıyorsunuz Rabbim devamını getirsin ilminizi arttırsın
Merve UĞURER 3 yıl önce
Başarılarının devamını diliyorum kardeşim. Allah razı olsun bilgilendirdiğin için rabbim ilmini arttırsın..
Ayşe Sudan 3 yıl önce
Yağmur duası hakkında tüm aradıklarımı buldum harika
Leme 3 yıl önce
Hakikaten bugünlerde çok ihtiyacımız var bu duaya.