Yağışlarda büyük düşüş: Marmara ve Ege’de kuraklıkta kritik seviye

Türkiye'de yağışların düşüşe geçmesi ile beraber kuraklık tehlikesi en fazla İç Ege ve Marmara’da hissediliyor.

YAŞAM 04.01.2023, 17:05
Yağışlarda büyük düşüş: Marmara ve Ege’de kuraklıkta kritik seviye

Türkiye'de son yıllarda yağışların düşüşe geçmesine bağlı şekilde kuraklık etkisini arttırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde yaşanması sebebiyle yağışların düşüşe geçtiğini ve kuraklığın belirgin duruma geldiği belirlendi.

30 senelik veriler incelendi

Türkiye'de 2 bin 57 gözlem sistemi üzerinden toplanan 30 senelik sıcaklık ve kesintisiz yağış verileri ile üçer aylık periyotlar şeklinde aylık meteorolojik kuraklık incelemeleri oluşturuluyor.

Bu verilere göre, Ege Bölgesi’nin Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçeleri dışındaki alanlarında, Marmara Bölgesi'nin tamamında, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey ile ortası bölgelerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin batısı ile ortasında, Karadeniz Bölgesi’nin doğu, orta ve yer yer batı alanlarında değişen düzeylerde kuraklık etkisini gösterdi.

Yağışlarda büyük düşüş

Kuraklık İç Ege ile Marmara’da ileri seviyelerde görüldü. Diğer kentlerde ise kuraklık, normal, hafif ve orta düzeylerde verilere aktarıldı. Türkiye'de son üç ay içerisinde yağışların uzun sene verilerine göre, geçen yıla kıyasla yüzde 31 azalma gösterdiği belirlendi.

İncelemelere göre, "şiddetli kuraklık", "çok şiddetli kuraklık" ve "olağanüstü kuraklık" şeklinde isimlendirilen ileri düzey kuraklık, Ege ve Marmara’da Çanakkale ve Tekirdağ’ın kıyı bölgelerinde, Yalova ve İstanbul kıyıları, Uşak, Burdur ile Edirne çevreleri, Bilecik, Kütahya ve Balıkesir’de, İç Anadolu'da Kırıkkale, Konya, Çankırı, Kırşehir’de, Karadeniz'de de Trabzon ve Sinop’un iç bölgelerinde etkisini gösterdi.

Yorumlar (0)