Yaban mersinlerini bomba sesi ile koruyor!

Bursa'da yaban mersini yetiştiren çiftçi Kazım Çerkes, yabani hayvanlara karşı koruma sistemi geliştirdi. Bir hayvanın bölgeye girmesiyle kuş sesi ve bomba sesi çıkaran sistem, yaban mersini meyvelerini güvende tutuyor.

YAŞAM 10.07.2022, 01:31 12.07.2022, 08:40 Hakan Öksüz
Yaban mersinlerini bomba sesi ile koruyor!

Bursa'da yaban mersini meyvesinin hasadına başlayan çiftçiler, ilginç bir koruma yöntemi geliştirdi. Kilosu 100 lirayı aşan yaban mersinlerini kuşlardan korumak isteyen Kazım Çerkes, bahçesine ilginç bir düzenek kurdu. Çerkes, bahçeyi istilacı yaban hayvanlarından korumak için çareyi kuş sesi ve bomba sesinde buldu.

"İlk zamanlarda değerini anlayamamıştık"

Marmara'nın güneyinde yaban mersini yetiştiren ilk kişilerden biri olduğunu kaydeden çiftçi Kazım Çerkes, "Bu işe nasıl başladığım hep soruluyor. 2012'de yaban mersini meyvesinin fidelerini bize hibe ettiler. İlk zamanlarda bu meyvenin ne olduğundan bile haberimiz yoktu ama yine de ektik. Bilgimiz kısıtlı olduğu için iyi bakım sağlayamadık. Değerini öğrenince daha fazla özen göstermeye başladık." dedi.

Kilosu 100 lira!

Yaban mersini meyvesinin şeker hastaları tarafından tercih edildiğini aktaran Çerkes, "Türkiye'nin en uzak bölgelerinden bile gelip alan kişiler var. Bir kooperatif kurduk. Yurdun dört bir yanına yaban mersini yolluyoruz. Üretiminin az olması nedeniyle değeri yüksek. Şu an kilosu 100 lira. Bir dönümlük bahçedeki yaban mersinlerinden yaklaşık 1 ton ürün alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)