Vücudunda bira üretiyor, vergilendirilmeli mi?

Amerika'da yaşayan bir adam, hastalığı sebebiyle vücudunda bira üretiyor.

YAŞAM 22.10.2019, 10:00 22.10.2019, 11:40
Vücudunda bira üretiyor, vergilendirilmeli mi?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 46 yaşındaki adamın bağırsaklarında, maya mantarının çoğalması ile vücudu kendi kendine bira üretmeye başladı. Bunun nadir görülen bir hastalık olması yanı sıra işinden de oldu.

New Scientist dergisinin yayınladığı habere göre adam, ilk önce sarhoşluğunun getirdiği aksaklıklar yaşamaya başladı. Mide bulantısı, hafıza kaybı ve baş dönmesi yüzünden işinden ayrılmak zorunda kaldı. Gittiği doktorlar hastalığının adını koyamazken, bir psikiyatr da yaşadığının psikolojik olduğunu söyleyip antidepresan verdi.

Halbuki bu hastalığın bir adı var ama oldukça da nadir görülen bir hastalık. "Auto-brewery sendromu" (Türkçe: kendi kendine mayalanma sendromu), alkol üretiminin insanın sindirim sisteminde gerçekleşmesine yol açıyor. Bu hastalığa sahip kişi, yediği şeylerin alkole dönüşmesi ile sarhoş olabiliyor.

Vücudunda ekmek, bira ve şarap üretiyor

Daha önce literatüre girmeyen bu hastalık, 2013 yılında 61 yaşındaki Amerikalı bir adamın bu semptomları göstermesi nedeniyle teşhis edilmişti. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar vesilesiyle, bu hastalığa sahip kişinin bağırsaklarında ekmek, bira ve şarap üretiminde kullanılan “Saccharomyces cerevisiae” maya türünün olduğunu saptamışlardı. Bilim insanları, hastaya minimum karbonhidrat tüketilen bir rejim ve mantar tedavisi önererek sendromun üstesinden gelmeyi başardılar. Bu hastalıkla her ne kadar son 30 yılda 5 defa karşılaşılmış olunsa  da, araştırmacılar, sendromun etkilerini göz önüne alarak farkındalığın artırılması gerektiğini savunuyor. Kulağa garip gelse de hayatı zorlaştırdığını söyleyebiliriz.

Ne kadar vergi vermesi gerekirdi?

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre ÖTV alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarı 6 aylık Yİ-ÜFE olan yüzde 7,1 oranında artırıldı. Bunu göz önüne aldığımızda alkollü içeceklerin fiyatlarının ne kadar artırıldığını biliyoruz. Vücudunda bira üreten bir insanın vergi ödemesini bekleyemeyiz ama öyle olduğunu düşündüğümüzde karşımıza komik bir tablo çıkıyor. En son yürürlüğe giren zamlar itibari ile bir şişe biranın satış fiyatındaki vergi oranı %60 oranında. Bunu hesaba kattığımızda, bu hastalığa sahip bir insan, vücudunda yaklaşık %60 vergi ile yaşıyor.

Yorumlar (0)