Vitir namazı nedir?  Ne zaman kılınır? Vakti ne zamandır? Vitir namazı farz mıdır vacip midir? 

Her Müslümanın vazifesi olan Vitir namazının kılınışı mezheplere göre değişmektedir? Peki, bu kılınıştaki farklılıklar neler? Vitir namazı nedir?  Ne zaman kılınır? Vakti ne zamandır? Vitir namazı farz mıdır vacip midir? İşte merak edilen o soruların cevapları...

YAŞAM 13.12.2020, 13:47 13.12.2020, 14:08 Hanife
Vitir namazı nedir?  Ne zaman kılınır? Vakti ne zamandır? Vitir namazı farz mıdır vacip midir? 

Vitir namazı her gün yatsı vaktinde kılınması gereken bir namazdır. Efendimiz (s.a.v) vitir namazının vakti hakkında “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü’l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur.  Vitir namazı kılabilecek durumu olan ve daha sonra kılmayı unutmayacak kişiler, yatsı namazının hemen ardından değil de daha sonra da kılabilirler. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.v) tan yerinin ağarmasına yani sabah namazı vaktinin girmesine kadar vitir namazı kılınabileceğini bildirmiştir. Hatta uyanabilecek Müslümanın Vitir Namazını gecenin sonunda yani imsak vaktinden daha önce kılması daha güzeldir.

Ancak gece uyanmakta güçlük çekenler yatmadan önce bu namazı kılmalıdır.
 


Vitir Namazı Nasıl Kılınır?
 

Her rekatında Fatiha Suresi okunur. Fatiha Suresinden sonra bir sure okunduktan sonra ikinci rekatın ikinci secdesinden sonra oturulup tahiyyat duası okunur ve ardından üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekat olan son rekatta Fatiha ve bir sure okunduktan sonra eller iftitah tekbirindeki hizasına gelerek “Allahuekber” denilir ve Kunut duaları okunur. Kunut duasını okumayı bilmeyenler “Rabbena Atina” duasını okuyabilir veya üç kere “Allahümmeğfirli” (Allah’ım beni bağışla) diyebilirler. Neden bu şekilde yapılması gerektiğini ise Allah’ın emri ile Peygamber’in uygulamasında görmekteyiz. Peygamberimiz’in vitir namazını bu şekilde eda ettiği kaynaklarda geçmektedir (Ebû Yûsuf, el-Âsâr, s. 21; Zeylaî, Nasbu’r-râye, I, 389-391; Mübârekfûrî, Tuhfe, II, 567).
 


 

Vitir Namazının Hükmü ve Mezheplere Göre Kılınış Farklılıkları


Belirttiğimiz üzere vitir namazının hükümleri Sünnet-i Seniyye ile sabittir. Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v), “Vitir, her müslüman üzerine bir vazifedir.” (Ebû Dâvûd, Vitir, 2; Nesâî, Kıyamu’l-leyl, 40) buyurarak vitrin her Müslümanın yapması gereken bir ibadet olduğunu vurgulamıştır. Ancak İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye göre vitir namazı vacip, diğer üç mezhebe (Maliki, Şafii ve Hanbelilere) göre ise müekked sünnettir. Ayrıca kılınışı hakkında da mezhepler arasında görüş farklılıkları vardır.  Hanefi Mezhebi vitir namazına üç rekat demiş ve yazımızın üst kısımlarında belirttiğimiz gibi kılınması gerektiğini söylemiştir. Malikilere göre vitir namazı tek rekattır. Şafiilere göre ise en azı bir olmakla beraber üç rekat olarak iki selamla kılınmalıdır. 

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com 

Yorumlar (0)