Vatandaşlar yıllardır dua ediyordu: Gerçek çok başka çıktı

Kütahya'ya bağlı Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yurttaşların senelerdir 'Yarın Dede' diyerek ziyaret ettiği yerin, arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda boş olduğu anlaşıldı.

YAŞAM 15.11.2021, 18:15
Vatandaşlar yıllardır dua ediyordu: Gerçek çok başka çıktı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nce devam eden kazı faaliyetlerinde antik kentin en önemli bölgelerinden biri olan agora (çarşı) giriş kapısı ve mermer zemine ulaşıldı. Evvelden asfalt yol kenarında yer alan mermer sütunun çevresi kazılınca 'Yaren Dede' olarak tanınan yerin mezar olmadığı anlaşıldı.

"Çok şaşırdılar"

Evladı olmayanların adak adadığı alan hakkında konuşan arkeolog Fikret Aksoy, “Yurttaşlar kazı çalışmalarımızı ziyarete geldi ve bir hayli şaşırdılar. 'Burada Yaren Dede var diye biliyorduk.' dediler.” ifadelerini kullandı.

"Yerel halk çalışmalara karşı çıkmadı"

Adak adayan yurttaşların bu duruma şaşırdığını söyleyen Aksoy, “Bu seneki kazı çalışmalarımıza agorada başladık. Buradan daha evvel yol geçiyordu, bir de sütun bulunuyordu. Renk farkına baktığımızda beyaz kısmının toprak altında kaldığı anlaşılıyor. İşte burası çarşının köşe sütunuydu. Biz kazı yapmadan evvel insanlar burayı 'Yaren Dede' olarak isimlendiriyordu. Çocuk sahibi olmayanların gelip adak adadığı bir yerdi. Çalışmalarımız sonucunda burada bir mezar olmadığı ortaya çıktı. Kazılarda herhangi bir iskelet ya da kemiğe rastlanmadı. Yurttaşların bazıları yanımıza geldi ve olanlar karşısında şaşırdı. 'Burada Yaren Dede var diye biliyorduk.' dediler. Yerel halk burada kazı yapmamıza karşı çıkmadı. Onları da bu konularda bilinçlendirmiş olduk." şeklinde konuştu. 

"Dua ediyorduk"

Şehynaz Yılmaz ve Nurettin Öztürk adlı yurttaşlar ise "Biz uzun senelerdir buraya geliyorduk, dua ediyorduk. Arkeologların çalışmaları sonucunda burada kabir olmadığını öğrendik. Hala şaşkınız." ifadelerini kullandı. 

Antik kent, UNESCO'nun listesinde yer alıyor.



Yorumlar (0)