Var olduğuna inanamayacağınız dünyanın en ilginç meslekleri…

Günümüzde hepimiz geleneksel meslek gruplarından ve yapılan işlerden haberdarız. Bugün ise bu yazıda var olduğunu duyduğunuzda muhtemelen hayret edeceğiniz meslek gruplarını sizlerle paylaşacağız.

YAŞAM 03.03.2022, 22:53 03.03.2022, 23:34
Var olduğuna inanamayacağınız dünyanın en ilginç meslekleri…

2022 yılında meslek seçiminde zorlanan gençler veya mesleki yeteneklerinin etkisizleştiğini/geçerli olmadığını düşünen kişiler geleceğin meslekleri konusunda sıkça araştırmalar yapıyordur.

Bu meslekler genellikle, bilişim teknolojileri alanında yeni nesil meslekler ve geleceğe yön verecek bilgisayar sistemleriyle yakın etkileşimde olan işler oluyor.

Geleneksel mesleklerde de milyonlarca kişileri halihazırda günlük hayatımızda hem ülkemizde hem dünyamızda görüyoruz.

Bugün bu yazının konusu ise tam tersi olarak var olduğuna bir hayli şaşıracağınız meslekler. Gerçekliğini sorgulayacağınız kadar “enteresan” dünyanın farklı coğrafyalarında ihtiyaç üzerine ortaya çıkmış ilginç 6 mesleği sizlerle paylaşacağız.

1- Tren iticisi…

Listenin ilk sırası için Uzak Doğu’ya gitmemiz gerekiyor. Özellikle Japonya, Çin gibi nüfusu çok yoğun olan yerlerde trenlerin maksimum kapasitede yolcu taşıyabilmesi için mesleği iticilik olan kişiler devreye giriyor.

Pandemiyle birlikte bu mesleğin eskisi kadar çalışanı olmayabileceği bir gerçek olarak önümüzde dursa da dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinde ulaşım gibi temel bir konuyu sorunsuzca halledebilmek tren iticileri için hiç de kolay görünmüyor.

2- Yas tutucu

Profesyonel olarak yas tutucular gerçek olduğuna inanmanın zor olduğu ancak var olan bir meslek türü. Bilinene göre İngiltere’de bulunan bir firma tarafından profesyonel olarak yas tutacak kişiler sağlanıyor. Bu hizmette cenaze hizmetlerinde yas tutucuların nasıl giyineceği, nasıl davranacağı gibi birçok konu da önceden profesyonel bir şekilde planlanıyor.

Yakınını kaybeden kişilerin bir yas tutucu ekibine niye ihtiyacı olduğu bilinmez. Acılarımızın ve hüzünlerimizin gerçek olduğu coğrafyamızda böyle mesleklerin popülerleşmeyeceği bir gerçek. Ancak dünyada böyle bir meslek grubunun olması da insanı hayrete düşürmeye yetiyor.

3- Canlı heykel

İlk 2 meslek grubunun ardından büyük ihtimalle çok da garip gelmeyecektir çünkü ülkemizde de metropollerde kimi zaman görebileceğiniz mesleklerden biri. Canlı heykeller. Daha çok reklam kampanyaları ve organizasyonlarda saatlerce hareketsiz bir şekilde duruyorlar. Dışarıdan kıyafet ve makyajlarıyla bir hayli dikkat çekiyorlar bu kişiler. Durduğu yerden para kazanmak söyleminin vücut bulmuş hali gibi duran canlı heykeller, aslında emsali olmayan çok zor bir işi icra ediyorlar. Bunu da unutmamak lazım.

4- Köpek gezdirici

Evcil bir hayvanı olan kişiler çok iyi bilirler ki özellikle köpeklerin gün içerisinde dışarıya çıkması ve gezebilmesi büyük bir önem taşıyor. Evcil hayvan dostlarıyla sahipleri bir arada bulunmaktan son derece keyif alsalar da yoğun iş hayatı veya çeşitli nedenlerden dolayı hayvanlarını gezdirmek konusunda sorun yaşayabiliyorlar.

İşte burada devreye köpek gezdiriciler giriyor. Ülkemizde de alanda çok sayıda hizmet almanın mümkün olduğu bu meslek daha çok öğrenciler tarafından tercih ediliyor ve severek yapılıyor.

5- Sıra tutucu

Satın almayı çok istediğiniz bir ürün veya hizmet var ve sıraya girmeye de çok üşeniyorsunuz. Yepyeni bir iş grubu imdadınıza yetişiyor. Sıra tutucular. Halihazırda Japonya’da kimi yerlerde uygulandığının bilgisi olan sıra tutuculuk kulağa bir hayli garip geliyor. Biraz düşününce ise gayet tercih edilebilir bir hizmet olduğu anlaşılabiliyor.

Yurt dışında da “Professional line sitting” ismiyle bulunan bu iş alanının bilindiği kadarıyla Türkiye’de bir karşılığı yok.

6- Kuş kovucusu

Havacılıkta yaşanan gelişmeler ve havayolu taşımacılığı geleceğin mesleklerinden biri ve günümüzde de ciddi bir kariyer yolu. Havacılığın temeli olan araçlar uçakların havalimanından güvenle kalkabilmesi için birçok birim ve kişinin görevli olması gerekiyor. Kule personelinden yer hizmetlerine kadar…

Havaalanında var olduğuna şaşıracağınız bir meslek grubu da kuş kovucular. Bir nevi canlı korkuluk olarak da tanımlanabilecek olan kuş kovucular, havalimanında kuş sürülerinin dağıtılması için pistte yardımcı olan kişiler olarak biliniyor. Uçakların pervanelerine kuş girdiğinde özellikle havadayken ölümcül sonuçlara sebep olabildiği biliniyor. Bu yüzden bu işi yapan cihazlar da bulunuyor. Yine de kuş tehlikesini ortadan kaldıran kişilerin olduğunu bilmek garip duruyor.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)