Vanlı "Eskimolar" görenleri şaşırttı

Van'da "Eskimolar" gibi balık avlayan vatandaşların görüntüleri büyük ilgi topladı.

YAŞAM 15.02.2020, 10:03
Vanlı "Eskimolar" görenleri şaşırttı

Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan Zernek Baraj Gölü, gece saatlerinde -20 dereceyi bulan hava koşulları yüzünden buzla kaplandı. Gölde bulunan kafes ve tekneler de, 20 santimetre civarında olduğu ölçülen buz tabakasının altında kaldı.

Yerel halk ise balık avlayarak sağladıkları geçimlerini, "Eskimolar" gibi sürdürmeye karar verdi. Alaska'nın yerel halkı olan Eskimolar, buzda delik açarak balık tutmaya çalışmalarıyla da biliniyor.

Kazma, kürek ve demir çubuklar aracılığıyla gölün yüzeyindeki buzu delerek oldukça riskli bir iş yapan balıkçılar, böylelikle göldeki sazan ve alabalıkları avlamaya çalışıyor.

Balıkçı vatandaşlardan Hikmet Doğal, 25 yıldır baraj gölünde balık avladığını, yazları bir kayıkla göle açıldıklarını, kışları ise buzu kırdıklarını ve balık tuttuklarını söyledi. Doğal, buzu kazma ve küreklerle kırdıklarını söyleyerek "Baraj gölüne attığımız ağların uçlarına işaretler koyuyoruz. Bu sayede göl buzlansa da ağımızın yerini kolayca bulabiliyoruz. 

Buz tutan gölde koyduğumuz işaretlerin bulunduğu noktaları kazma ve kürekle kırıyoruz. Ağın bir ucuna ip bağlayıp diğer ucundan çekiyoruz. Bu sayede balık dolu ağı çekerken, ikinci defa suların altına göndermek için ipi kullanıyoruz. 

Bazen ağımız dolu geliyor bazen de hiç yakalayamadığımız oluyor. Haftada birkaç kez avlanma imkanımız oluyor" diye konuştu.

Bir diğer balıkçı Mithat Doğal ise ailece geçimlerini her ne kadar tehlikeli olsa da bu yöntemle sağladıklarını belirtti ve "Buzla kaplı gölün tam ortasında durarak balık çıkarıyoruz. Yakaladığımız balıkları Van-Hakkari yolunda kurduğumuz tezgahlarda satıp geçimimizi sağlıyoruz" dedi.

Yorumlar (0)