Van’ı ikinci defa sel vurdu: 8 ev yıkıldı!

Van Başkale’de etkisini sürdüren yağış ikinci kez sele sebep oldu. Bakan Murat Kurum, seller sonucunda 8 evin yıkıldığını kaydetti.

YAŞAM 01.08.2021, 15:38
Van’ı ikinci defa sel vurdu: 8 ev yıkıldı!

Van Başkale’de dün etkisini sürdüren sağanak yağış sonrası selden dolayı 5 evin yıkıldığı Esenyamaç Mahallesi’nde bugün de süren yağışlar tekrar sele sebep oldu.

İlçeye 60 kilometre uzaklıkta yer alan Esenyamaç Mahallesi’nde dün yaşanan sel sonrası Van Büyükşehir Belediyesi, DSİ, Karayolları, ilçe belediyesi ekiplerince hasar görmüş olan yolların onarılması ve çamurun temizlenmesi maksadıyla çalışmalar başlatıldı.

Yeniden yağış başlayınca çalışmalar durdu

Bugün süren çalışmalar esnasında yeniden yağışın başlamasının ardından ekipler yaptığı çalışmaları durdurdu. Jandarma ekipleriyle vatandaşların güvenli noktalarda hayvanlarıyla beklemelerine dair uyarı yaptı.

Araçlar ve evler sular içerisinde kaldı

Öğleyin başlayan sağanak yağış sonrası meydana gelen sel felaketi sebebiyle birçok araç ve ev su altında kaldı, kimi vatandaşlar yüksek yamaçlar ile evlerin damına çıkıp selden kendisini korumaya çalıştı.

Selin öncesinde mahallede yürütülmüş olan hasar tespit çalışmalarına dair gazetecilerle bilgi paylaşan Belediye Başkanvekili ve Kaymakam Asım Solak, selden dolayı dün 6 evin yıkıldığını, 30 evin ise ağır hasar aldığını kaydetti.

Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaşan Solak, şu ifadeleri kullandı:

“İlk an itibarıyla köyün içerisinde oluşmuş olan kayaları, taş yığınlarını ve çamurları temizlemek maksadıyla çalışma başlattık. Bütün kurumlarımız burada bulunuyor. Devlet Su İşleri, karayolları, Başkale Belediyesi olmak üzere bütün kurumlarımızın araçlarını görevlendirdik. Mahallenin içerisindeki temizlik çalışmalarının ilk etabını yapıyoruz. Bununla beraber hasar tespit çalışmaları da sürüyor.
Mağdur vatandaşlarımız için geçici çadır kurulumuna başladık. Kızılay tarafından sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. En iyi şekilde kriz anını yönetmeye çabalıyoruz. Gelecek birkaç gün bu yağışların süreci bizlere raporlandı. Sel afetine karşı vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Dere yataklarına çok yaklaşmamaları, hayvanlarını ve kendilerini korumaları için oldukça faydalı olacaktır.”

Murat Kurum tarafından bilanço açıklandı

Çevre Bakanı Murat Kurum, Van Başkale’de yaşanan selde ilk tespitlere göre 3 acil yıkılacak, 2 az hasarlı, 8 yıkık bağımsız ve 5 ağır hasarlı bölüm tespit edildiğini duyurarak enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmalarını müteakip kalıcı konutların inşasının başlatılacağını duyurdu.

Yorumlar (0)