Van’da yaşayan Kırgız Türkleri, Türklerin 5 bin senelik ata sporunu yaşatıyor 

Van Erciş’te yaşayan Kırgız Türkleri, Türklerin 5 bin senelik ata sporu olan kökbörüyü yaşatmak için çabalıyor. 38 sene önce Erciş’e göç eden halk, ata sporunu yaşatmak için Kökbörü Spor Kulübü isimli bir kulüp bile kurdu.  

YAŞAM 07.09.2021, 16:49 07.09.2021, 16:52
Van’da yaşayan Kırgız Türkleri, Türklerin 5 bin senelik ata sporunu yaşatıyor 

Afganistan’ın Pamir yaylasından 38 sene önce Van Erciş’e göç ederek Ulupamir mahallesine yerleşen Kırgız Türkleri hem Türk kültürünü hem de 5 bin senelik Türk ata sporlarını, şehirde kurdukları Kökbörü Spor Kulübü’nde yaşatmaya çalışıyor. 



Türklerin en eski savaş oyunu 

Türklerin en eski savaş oyunu olarak bilinen ve Kırgızistan’da milli spor dalı olarak kabul edilen kökbörü oyunu, özel günlerde, kutlamalarda, eğlencelerde ve düğün törenlerinde Kırgızlar tarafından oynanıyor. Van’da yaşayan Kırgız halkı, bu oyunun hem yurt içinde hem de yurt dışında müsabakalarının düzenlendiğini belirterek at üstünde spor yapmanın oldukça heyecanlı olduğunu dile getiriyor. 



Oyunları misafirlere sergiliyorlar 

Ulupamir mahallesinde kendilerini ziyarete gelen misafirlere sergiledikleri kökbörü (at sırtında oğlak kapmaca) oyunu ile görsel şölen sunarken heyecanlı anlar da yaşatıyorlar.  

Kökbörü sporu için ayrılan alanda ata binerek dört nala koşturan Kırgız Türkleri, yerdeki oğlak postunu kapmak için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor. Oldukça çekişmeli geçen ve post parçalanana kadar devam eden mücadele, renkli anlara sahne oluyor. 



Ata sporunu yaşatmak için çaba gösteriyorlar 

Kökbörü Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Mustafa Timur, 5 bin senelik ata sporlarını yaşatmak için çaba gösterdiklerini; Covid-19 salgını sebebiyle çalışmalarına yaklaşık 2 senedir ara verdiklerini fakat ata sporlarını çocuklara öğreterek geleneklerinin gelecek nesillere taşınmasını istediklerini belirtti. 

Yorumlar (0)