Van’da 6 metre karda ekipler güçlükle çalışıyor

Van’da yer yer 6 metreye kadar çıkan karla çığ tehlikesi altında ekipler yolları açık tutmak için var gücüyle çalışıyor.

YAŞAM 10.04.2022, 11:55 10.04.2022, 17:53
Van’da 6 metre karda ekipler güçlükle çalışıyor

Van – Bahçesaray yolunda yer yer kar kalınlığının 6 metreyi geçtiği ve çığ tehlikesinin oluştuğu 3 bin rakımlı Karabet Geçiti’nde zorlu kar temizleme mesaisi devam ediyor.

Ekipler toplamdaki uzunluğu 1 kilometre olan yolu 1,5 saatlik çalışmanın ardından ulaşıma açabiliyor.

Kışın gelmesiyle beraber etkisini gösteren kar yağışı ile yola düşen çığlar sebebiyle Van-Bahçesaray yolu Ocak ayının ortalarında ulaşıma kapanmıştı. 2020 senesinin 4-5 Şubat tarihlerinde yaşanan 2 farklı çığ faciasında 42 kişinin yaşamını yitirmişti, Van Bahçesaray karayolunda ise benzer acıların olmaması için yeni önlemler alındı.

AFAD İl Müdürlüğü tarafından bölgede gerçekleştirilen incelemeler sonrasında çalışmalar bir süre durduruldu. Kimi zaman yapılmış olan kontroller sonrasında yolu ulaşıma açabilmek maksadıyla çalışmalar gerçekleştiren Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü’ne bağlı karla mücadele ekipleri tarafından 21 Şubat 2022’de 36 günün ardından yol kontrollü bir şekilde ulaşıma açıldı. 2 gün boyunca açık olan yol tekrar yoğun kar yağışı almasının ardından düşen çığlar sebebiyle ulaşıma kapandı.

“Kar kalınlığı 6 metreyi aşınca ekipler, yolu bulmak konusunda güçlük yaşıyor”

23 Şubat 2022’de düşen çığlar ve yoğun kar yağışı sebebiyle yol tekrar ulaşıma kapandı. Bir çığ faciasının bölgede yaşanmaması adına çalışmalara ara verildi. Havaların güzel geçmesiyle beraber bölgede çalışmalar tekrar başlatıldı. Bölge bölge kalınlığının 6 metreyi geçtiği alanda ekipler yolu bulmak konusunda güçlük yaşıyor. Yolu açmak için bölgede 2 kepçe, 3 rotatif, 1 hidromek kazıcı ve 2 greyder çalışma yapıyor. Hidromek, diğer iş makinelerinin önünden gidip 6 metre yüksekliğindeki karları atıp yolu açıyor. Diğer iş makineleri tarafından ise yol geriden açılmaya çabalanıyor. Kimi zaman fırtına ve tipinin çalışmaları zorlaştırdığı yerde ekipler, çığ tehlikesi altında yavaş yavaş ilerliyor. Kar kalınlığının iş makinelerinin boyunu geçtiği yolda, temizleme çalışmalarının ardından adeta kardan tüneller yapılıyor. Özellikle kar kalınlığının 6 metreye kadar ulaştığı yolda ilerlemekte zorlanan ekipler, 1 kilometre uzunluğundaki yolu 1,5 saatte açabiliyor. Çığ tehlikesi sebebiyle ekipler çalışmalarını saat 14.00’te bitiriyor. Yolun kapalı olduğu zamandaysa ulaşım ilçeye Bitlis Hizan’daki alternatif yoldan sağlanmaya çalışılıyor.

Yorumlar (0)