Van Gölü’nde keşfedildi! Balığın adı ‘Vangölü Küçük Mercan’ oldu

Oluşumu dolayısıyla 600 bin yıllık tarihi ve dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde yeni bir balık türü keşfedildi. Balığa isim olarak da ‘Vangölü Küçük Mercan’ ismi konuldu.

YAŞAM 27.03.2021, 14:30 28.03.2021, 11:13
Van Gölü’nde keşfedildi! Balığın adı ‘Vangölü Küçük Mercan’ oldu

600 bin yıllık tarihi bulunan ve Van Gölü’nde 5-6 santimetreyi bulan yeni bir balık türü keşfedildi. 2018 yılında sualtı timleri tarafından keşfedilen balığa ‘Vangölü Küçük Mercan’ ismi konuldu.

Van Gölü’ndeki endemik yaşam çeşitliliğine dikkat çeken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Akademisyenlerimiz çalıştı. Çalışmaların sonucunda bu balık tescil edilerek dünya literatürüne girdi” açıklamasında bulundu.

‘Çekim merkezi haline gelecek’

Bu mercan balığını görmek için insanların Van Gölü’nde dalış yapacağını vurgulayan Bilmez, “Van Gölü turizm için bir cazibe merkeziydi. Gölde ortaya çıkan mercanlar, bir çekim merkezi haline getirecek” diye konuştu.

Hacette Üniversitesi’nden hoca ile yaptıkları çalışmanın saygın bilimsel bir dergide çıktığını hatırlatan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Bilimsel olarak inci kefali harici yeni bir türün olduğu tescillenmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

‘Bilim dünyasında büyük bir etki uyandırdı’

Van Gölü’nün tabanında bulunan tektonik faaliyetlere bağlı olarak, tatlı su çıkışlarının olduğu bir göl olduğuna işaret eden Akkuş, “Balığımız boyut olarak 5 santimetre ancak, bilim dünyasında büyük bir etki uyandırdı” açıklamasında bulundu. 

‘Van Gölü’nde sadece mikrobiyalitlerin üzerinde yaşıyor’

Mercanlarının üzerinde yaşadığı için adına ‘Vangölü Küçük Mercan Balığı’ denildiğini ifade eden Akkuş, “Mikrobiyalitler de Van Gölü’nün tabanında bulunan tatlı su çıkışlarının yer aldığı bölgeler oluşuyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)