Van'da çığ riskine karşı güvenlik ekiplerine eğitim

Van’da çok riskli bölge olarak belirlenen Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Muradiye ilçelerindeki 200 güvenlik korucusu, olası çığ faciasına karşı eğitimlere tabi tutuldu.

YAŞAM 10.03.2021, 11:27 10.03.2021, 18:00
Van'da çığ riskine karşı güvenlik ekiplerine eğitim

Van’da, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından “Afet Risk Azaltma Sistemi Projesi” kapsamında çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Muradiye ilçeleri çok yüksek riskli bölgeler olarak seçildi. Olası bir çığ faciası yaşanmasına karşılık ekiplerin bölgeye geç ulaşması ihtimali ile ilgili güvenlik korucularına belli konularda eğitim verildi.

Van’da çığ bölgesindeki koruculara eğitim verildi  #3

Erken müdahale kritik

Eğitimler, Van-Hakkari karayolundaki 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi’nde verildi. Güvenlik korucularına verilen eğitimlerde, olumsuz hava koşullarının sebep olabileceği çığ faciasında, AFAD ekiplerinin bölgeye geç ulaşması ihtimali üzerine korucuların olaya daha çabuk ve erken müdahale edebilmesi hedefleniyor.

“Bölgeye hakim olanlar öncelikli”

Güvenlik korucularına verilen eğitimlerle ilgili Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş açıklamalarda bulundu. Olası bir çığ faciasında vatandaşların mümkün olduğu kadar kısa süre kurtarılmasına yönelik çalıştıklarını aktardı. Güvenlik korucularına profesyonel anlamda bir dokunuş yaptıklarını belirten Körpeş, bölgeyi bilen kişilerin tecrübe açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Körpeş sözlerine şöyle devam etti:

“4 ilçede 50’şer güvenlik korucusu olmak üzere bir proje gerçekleştirdik. İlk olarak Bahçesaray, sonra Çatak, daha sonra Başkale ekibimizle eğitimlerimize devam ediyoruz. Son olarak Muradiye ilçemizle bu projeyi tamamlayacağız. Güvenlik korucularının avantajı; bölgeyi biliyor ve o bölgede ikamet etmesidir. Coğrafyaya hakim olan, coğrafyayı bilen güvenlik korucularının o bölgede yaşıyor olması da tecrübeleri açısından oldukça önemlidir. Biz onlara profesyonel anlamda birkaç dokunuş yapıyoruz. Çığ rotalarından insanların risksiz bir şekilde nasıl hareket etmesi gerektikleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışıyoruz. Profesyonel olarak bu işi bilmeyenlerin alana girmemeleriyle alakalı uyarılarda bulunuyoruz.”

Van’da çığ bölgesindeki koruculara eğitim verildi  #2

Yorumlar (0)