Uzmanlardan kritik uyarı! "Eyyam-ı bahur geliyor..."

Yaz aylarının en sıcak ve en boğucu günleri için daha çok kullanılan "eyyam-ı bahur", artık kapıya dayandı. Her sene temmuz ayının sonu ve ağustos ayının başına denk gelen günlerde bu söz konusu sıcaklıklar için uyarılarda bulunuluyor. Bugünlerde "Afrika sıcakları, çöl, cehennem" gibi terimlerle de anılan bunaltıcı sıcak havalar hakkında açıklamalar yapan uzmanlar, sıcaklıkların güney illerde 40 dereceyi geçeceğini ifade ederek dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti.

YAŞAM 29.07.2022, 14:58 30.07.2022, 09:29
Uzmanlardan kritik uyarı! "Eyyam-ı bahur geliyor..."

Son günlerde "cehennem sıcakları" olarak da isimlendirilen, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini belirtmek için kullanılan eyyam-ı bahur kapıya artık dayandı. Güney kentlerde sıcaklıkların 40 dereceye kadar ulaşacağını söyleyen uzmanlar, birtakım uyarılar yaptı.

Yılın en sıcak günleri geliyor

Yerini “cehennem sıcakları, çöl sıcakları ve Afrika sıcakları" gibi ifadelere bırakan eyyam-ı bahurun, yurdun güney kentlerinde özellikle etkisini göstereceği düşünülüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin konumu sebebiyle her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının ilk günlerinde senenin en sıcak günlerinin yaşandığını aktardı.

Eyyam-ı bahur nedir?

Yılın en sıcak günlerine "eyyam-ı bahur" isminin verildiğini anımsatan Toros, "Eyyam-ı bahur, en sıcak günler manasına gelir. Arap ve Kuzey Afrika Yarımadası'ndaki çöller, bu dönemde aşırı ısınıyor. Oralardaki sıcak hava, kuzeye kadar gelerek ülkemizi de etkiliyor." sözlerini kullandı.

Güney şehirlerine uyarı

Prof. Dr. Toros, Türkiye genelinde eyyam-ı bahur sıcaklıklarının etkili olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Önümüzdeki bir hafta sıcaklıklar, Türkiye genelinde etkisini hissettirecek. Bölgeden bölgeye sıcak günler değişiyor. Ülkemizin güney bölgeleri eyyam-bahur sıcaklıklarını yoğun bir biçimde hissedecek. Güneyde hava sıcaklıkları zaman zaman 40 derecenin üzerine çıkacak. İstanbul'da ortalama olarak sıcaklıkların 32 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Geceleri en düşük sıcaklığın İstanbul'da, 20 derecenin üstünde olması bekleniyor. İzmir ve Ankara’da sıcaklıkların 34 derecenin üstünde olması bekleniyor."

“Yorucu faaliyetleri erteleyin”

Sıcak günlerde vatandaşların, meteorolojinin uyarılarına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Toros, güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olarak bilinen 10.00-16.00 arasında güneş ışınlarına maruz kalınmaması yönünde uyarılar yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, sıcak günlerde bol ve açık renkli giysilerle vücudun güneş ışınlarından korunabileceğini belirterek, "Bol su içmeli, güneş altındaki yorucu işleri mümkünse ertelemeliyiz. Mümkün olduğunca yorucu işleri serin saatlerinde yapmalı, çalışmak durumundaysak sık sık mola vermeliyiz. Sıcak çarpması belirtileri yaşanırsa sağlık kuruluşuna başvurmalıyız." açıklamasını yaptı.

Nemin azalmasının orman yangınlarını arttırabildiğine dikkat çeken Toros, özellikle ormanlık alanlarda bugünlerde daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)