Uzmanı uyardı: Marmara Denizi’ndeki kirlilik hamsiyi etkiledi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile beraber 21 Şubat’tan itibaren İstanbul ve Çanakkale boğazı ile Marmara Denizinde hamsi avcılığı durduruldu. Kararın ardından bilgilendirmede bulunan uzmanlar, Marmara Denizi'nde meydana gelen kirlilik sebebiyle beslenemeyen hamsilerin gelişim gösteremediğini ifade etti.

YAŞAM 28.02.2023, 17:10 01.03.2023, 16:47
Uzmanı uyardı: Marmara Denizi’ndeki kirlilik hamsiyi etkiledi

Ekosistemin korunması düşüncesiyle 21 Şubat günü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında herhangin bir şekilde hamsi avcılığının yapılması durdurulmuştu. Kararın gerekçesinde ise söz konusu bölgelerde meydana gelen kirlilik sonucunda hamsilerin yeterli boy ve et verimliliğine ulaşamamaları gösterildi.

“Ekosistem bozuldu”

Kararı olumlu şekilde değerlendiren uzmanlardan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, son zamanlarda avlanan balıkların oldukça zayıf ve kısa olduğuna işaret etti.

Marmara Denizi'nin ekosistemi noktasında değişiklikler yaşandığına ve balıkçılık faaliyetlerinin kesinlikle azaltılması gerektiğini ifade eden Karakulak, "Ekosistemin yenilenmesi için belirli bir süre beklememiz gerekiyor. Marmara Denizi'nde insan kaynaklı meydana gelen baskıların düşüş göstermesi, deniz kirliliğine neden olan arıtma sistemlerinin ise ileri biyolojik sistemlere dönüşmesi gerekiyor. Mevcut durumda tutulan hamsilerin boyları 9 santimetrenin üzerinde ancak oldukça zayıflar. Bu durum da bizlere yeteri kadar beslenemediklerini ifade ediyor. Ekosistem fazlasıyla bozuldu, balıklar artık kaliteli planktonlarla beslenemiyor" dedi

Yorumlar (0)