Uzmandan uyarı: El Nino geliyor, en sıcak yıl kapıda!

Son 3 yıl boyunca Pasifik Okyanusu'nda etkili olan La Nina hava olayı nedeniyle küresel ölçekte sıcaklıkların rekor seviyeye ulaşamadığını kaydeden Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino'nun kapıda olduğunu belirtti. "Kaydedilen en sıcak yıl" olan 2016'dan daha sıcak bir yılın dünyayı beklediğini ifade eden Kurnaz, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün uyarılarını aktardı.

YAŞAM 30.05.2023, 11:41 Hakan Öksüz
Uzmandan uyarı: El Nino geliyor, en sıcak yıl kapıda!

Sera gazı salınımının artmasının da etkisiyle okyanus suları her geçen yıl ısınıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), "El Nino olayı" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası nedeniyle küresel ısınmanın rekor seviyeye çıkacağını öngörüyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, WMO'nun uyarılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"La Nina'yı geride bıraktık, sırada El Nino var"

Doğal gaz, kömür ve petrol gibi kaynakların yakılması nedeniyle atmosfere salınan karbondioksit ile birlikte ortalama sıcaklık değerlerinin her yıl arttığına vurgu yapan Kurnaz, "Son yıllarda hava sıcaklıklarını düşüren La Nina'nın etkisini hissettik. Pasifik Okyanusu'ndaki bu hava fenomeni nedeniyle son yıllarda küresel ısınma, rekor seviyelere ulaşmadı. Ortalama sıcaklık değerlerini düşüren bu La Nina, 3 yıl sürdü. Şimdi ise sıcaklıkları rekor seviyeye çıkartacak El Nino geliyor." dedi.

"Küresel ortalama yüzey sıcaklığı artacak"

El Nino nedeniyle sıcaklık rekorlarının önümüzdeki yıllarda kesinlikle kırılacağını belirten Kurnaz, "Özellikle Güney Asya'da bunun etkileri ciddi şekilde hissedilecek. Türkiye de bundan payını alacak. WMO'ya göre 1850-1900 ortalamasına kıyasla 2023 ila 2027 yılları arasında küresel ortalama yüzey sıcaklığı, 1,1-1,8 santigrat derece daha yüksek olacak. Tahminlerdeki uç değer olan 1,8 santigrat dereceye yaklaşılması, tarım sektörü için felaket demek." ifadelerini kullandı.

"Kaydedilen en sıcak yıl 2016 olmuştu"

Küresel ortalama sıcaklığın zirveye çıktığı 2016'nın, "kaydedilen en sıcak yıl" olduğuna işaret eden Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Pasifik Okyanusu'nun gereğinden fazla ısınmasını sağlayan El Nino olayı buna sebep olmuştu. 2016 yılında etkisini gösteren El Nino'nun ardından La Nina geldi. La Nina etkisine girince sıcaklık düştü ama şimdi önümüzde yeniden El Nino var. WMO'ya göre 2023-2027 arasındaki bir yıl, 2016'yı da geçerek kaydedilen en sıcak yıl olacak. Bu neredeyse kesin artık." değerlendirmelerinde bulundu.

"Paris Anlaşması'nın hedefi aşılacak"

Paris Anlaşması'nın "küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması" hedefinin önümüzdeki yıllarda başarısızlığa uğrayacağının düşünüldüğünü kaydeden Kurnaz, "Bu hedef aşılacak gibi görünüyor. Kuzey Kutbu, yeryüzünün diğer kısımlarına kıyasla çok daha fazla ısındı. Önümüzdeki 5 yılda Kuzey Kutbu'nda ısınma artacak. Akdeniz Havzası’nın batısında kış yağışları azalacak. Kuzey Sibirya, Alaska ve Kuzey Avrupa'da yaz yağışları artacak."diye konuştu. 

Yorumlar (0)