Uzmandan değerlendirme: İşte en yalnız yaş grubu

Prof. Dr. Barış Erdoğan, yalnızlık kavramının farklı boyutlarından bahsetti. Üsküdar Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölüm Başkanı olan Erdoğan, yalnızlıkla en çok boğuşan kişilerin, 30'lu yaşlardaki beyaz yakalılar olduğunu belirtti. Erdoğan, sosyal çevresi daralan 25-35 yaş grubunun, çöpçatan sitelerinde daha çok vakit geçirdiğini kaydetti. Detaylar haberde...

YAŞAM 12.01.2023, 13:20 13.01.2023, 11:59 Hakan Öksüz
Uzmandan değerlendirme: İşte en yalnız yaş grubu

Üsküdar Üniversitesi, "yalnızlık" ile "seçilmiş yalnızlık" olgularına dair açıklamada bulundu. Açıklamada, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan'ın görüşleri yer aldı.

Yalnızlığın farklı katmanlarının bulunduğunu kaydeden Barış Erdoğan; "yalnız hissetmek", "yalnız yaşamak" ve "Yalnız olmak" kavramlarının aralarındaki farklardan bahsetti. "Yalnız olmak" kavramının, sosyal bütünleşme eksikliği çerçevesinde değerlendirilebileceğini kaydeden Erdoğan, "Aile yokluğu da bu kapsama alınabilir. Bu durum, toplumsal tecritten kaynaklanabileceği gibi mesleki şartlar nedeniyle de yaşanabilir. Birey, toksik ilişkilerden kaçarak kendi içine kapanır. Bu durumda yalnız yaşadığı ev, onun sığınağı haline gelir." ifadelerini kullandı.

"Kapitalist sistem, bu yaşam kültürünü besliyor"

Seçilmiş yalnızlıktan da bahseden Erdoğan, "Yalnız yaşamayı tercih eden kişiler, bunu bir yaşam biçimi olarak görüyor. Toplumsal bir sorun olarak değerlendirmiyor. Sanılanın aksine bu kişiler, sosyal ilişkileri zayıf ve toplumdan izole olmuş bireyler değildir. Sosyal aktivitelerde yer alırlar ancak geceleri yalnız uyumayı tercih ederler. Üstelik kendilerini 'mutsuz insanlar' sınıfında da görmezler. Başkalarının sorumluluğunu almamak, haz peşinde koşmak ve bu şekilde yalnız yaşamanın sosyal medyada genellikle kutsandığını görüyoruz. Çünkü bu yaşam biçimi, kapitalizmin arzuladığı tüketim dünyası için de son derece kullanışlı. Daha fazla yalnız yaşayan kişi, daha çok satış anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Okul bitince sosyal çevre de daralmaya başlıyor"

Bütün yaş grupları arasında yalnızlıkla en çok boğuşan grubun, 30'lu yaşlardaki beyaz yakalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Barış Erdoğan, "Üniversitedeki gençler ile yeni mezunlar, arkadaş çevrelerini henüz kaybetmemiş oluyor. Çevrelerinde beraber vakit geçirmekten hoşlandıkları kişiler bulabiliyorlar. Öte yandan maddi beklentileri de düşük olduğu için kendilerinden büyük yaş gruplarına göre bu anlamda daha rahatlar. Okuldan mezun olduktan sonra sosyal çevre de daralmaya başlıyor. Arkadaş çevresi daralan 25-35 yaş grubu, bu nedenle çöpçatan sitelerinde daha çok vakit geçiriyor." dedi.

Yorumlar (0)