Uzmanlar uyarıyor: Kadınlar "ikinci mesai" yapmak zorunda kalıyor

ABD'deki Penn State Üniversitesi'nde görevli aile terapisti Prof. Dr. Şenel Poyrazlı, "kadınların evlilikteki rolleri" ile ilgili Amerika ve Türkiye'de benzer sorunların yaşandığını kaydetti. Geleneksel toplumun dayattığı bazı roller nedeniyle kadınların yorulduğunu belirten Poyrazlı, bu beklentinin evliliklerde sorunlara yol açtığını söyledi. Poyrazlı, işten eve gelen kadınların ikinci mesaiyi yapmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

YAŞAM 08.12.2022, 11:58 08.12.2022, 12:12 Hakan Öksüz
Uzmanlar uyarıyor: Kadınlar "ikinci mesai" yapmak zorunda kalıyor

Son dönemlerde evlilik ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı arttı. Evliliklerde sorunlara yol açan durumların birinin de "kadınlardan gereğinden fazla fazla beklentiye girmek" olduğu kaydedildi. Penn State Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Psikoloji Başkanı Prof. Dr. Şenel Poyrazlı, evlilik öncesi girilen bu psikolojik durum nedeniyle çiftlerin bazı sorunlar yaşadığını aktardı.

"Evlilikle ilgili temel sorunlar, dünyanın birçok bölgesinde benzer"

Evliliklerde yaşanan sorunlara yol açan durumlar, "Kültüre Duyarlı Psikolojik Yardım ve Mikro-Saldırılar" temalı konferansta ele alındı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan konferansa katılan Prof. Dr. Poyrazlı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'de aile terapistliği yaptığını hatırlatan Poyraz, dünyanın birbirinden uzak bölgelerinde evlilikle ilgili aynı sorunların yaşanabildiğini söyledi.

"Hayat koşulları 50 yıl öncesi ile aynı değil"

Eski zamanlarda yapılan evliliklerle modern dünyadaki evlilikler arasında bazı farkların bulunduğuna işaret eden Poyraz, "Faturaları ödeyebilmek için artık evdeki iki kişi de çalışmak zorunda. 50 yıl öncesinde evdeki bir kişinin çalışması yeterli geliyordu. Genelde erkekler işe gidip geliyor, kadınlarda evi çekip çeviriyordu. Çocuk bakmak, onların asli görevlerinden biriydi. Günümüzde koşulların değişmesine rağmen kadınlardan halen daha böyle bir beklenti var." ifadelerini kullandı.

"Bu roller kadını yoruyor ama erkekleri suçlamıyorum"

Toplum tarafından yüklenen roller nedeniyle kadınların üzerinde bir baskı oluştuğunu kaydeden Poyraz, "Bazı ailelerde çocukların hazırlanıp okula gönderilmesi, yemek, bulaşık ve çeşitli iş işleri kadının göreviymiş gibi algılanıyor. Burada erkekleri suçlayan bir tavır almıyorum. Bu beklenti, onların yetiştirilme şekli ile ilgili. Amerika'da da durum böyle. Terapi alan çiftlerin, empatilerini geliştirmelerini ve karşı tarafın durumunu anlamalarını sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)