Uzman açıkladı: Temmuz ayında düğün yapılabilir mi?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, bir vatandaşın "Temmuz başında düğünüm var, ertelemem gerekir mi?" sorusuna, "Hiçbir hastalık belirtisi olmayanlar kişilerde pozitiflik oranı yüzde 5’in altına düşmüşse salgın tamamen bitmiştir diyebiliriz. Dolayısıyla şu an Temmuz ayında düğün yapmanın çok olanaklı olduğunu düşünmüyorum. Ertelemek daha iyi olacaktır." karşılığını verdi. 

YAŞAM 27.04.2020, 09:54 27.04.2020, 09:58
Uzman açıkladı: Temmuz ayında düğün yapılabilir mi?

Bilim Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vatandaşların yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin merak ettikleri soruları yanıtladı. 

Prof. Dr. Kurugöl, bir vatandaşın "Bu süreç ne zamana kadar devam edecek? Temmuz başında düğünüm var, ertelemem gerekir mi?" sorusu ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Bunu kesin olarak söylemek zor. Viral solunum yolu enfeksiyonları genelde yazın azalır ama bunun COVID-19 için geçerli olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Unutmayalım, 1918-19 yıllarında 50 milyon kişiyi öldüren 'İspanyol Gribi' Ağustos ayında başlamıştı. Hepimiz heyecanla bu salgının sona ermesini bekliyoruz. Getirilen kısıtlamalar ve halkımızın özverisiyle büyük bir başarı elde ettik. Ancak temkinli davranmaya devam etmeli ve kısıtlamaları kaldırmayı acele etmeden bilimsel gerçeklere göre yapmalıyız. 

"İyileşen vaka sayısını saptama yöntemi önemli"

Birinciden çok daha büyük bir ikinci dalga olma ihtimalinin mevcut olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kurugöl,  Örneğin Singapur önlemleri hızla gevşetince vaka sayıları 10’lardan bir anda binlerin üstüne çıktı. 'İyileşen vaka sayısı, yeni vakadan fazlaysa düzelme başlamıştır' diye bir kavram ortaya atıldı. Bu kısmen doğru olsa da iyileşen vaka sayısını saptama yöntemi önemli. Hastaneden taburcu olan her vaka iyileşmiş olarak kabul ediliyor, genellikle tekrar test yapılmıyor. Oysa Japonya ve Singapur gibi ülkeler semptomlar düzeldikten 14 gün sonra negatif çıkan vakayı iyileşmiş vaka olarak bildiriyor." ifadelerini kullandı. 

"Temmuz ayında düğün yapmanın çok olanaklı olduğunu düşünmüyorum"

Prof. Dr. Kurugöl, "Salgın kontrol altına alındı" demek için en az 14 gün iyileşen vaka sayısının yeni vakadan fazla olması gerektiğini belirterek, "Şu anda filyasyon esnasında pozitif hastanın etrafındaki semptomu olmayanlardan örnek alınıyor. Hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin pozitiflik oranına bakarak ve haftada bir bu oranın azalmasını değerlendirerek karar vermek daha doğru bir yöntem olacaktır. Hiçbir hastalık belirtisi olmayanlar kişilerde pozitiflik oranı yüzde 5’in altına düşmüşse salgın tamamen bitmiştir diyebiliriz. Dolayısıyla şu an Temmuz ayında düğün yapmanın çok olanaklı olduğunu düşünmüyorum. Ertelemek daha iyi olacaktır." diye konuştu.

Yorumlar (0)