Uzayın derinliklerine Erzurum'dan bakacaklar!

Erzurum'da yer alan Karakaya Tepesi'nde gerçekleştirilecek olan gökyüzü gözlem etkinliği, 3 gün boyunca devam edecek. Etkinliğe katılan yüzlerce kişi, Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu ile uzayın derinliklerine bakacak.

YAŞAM 23.07.2022, 01:02 Hakan Öksüz
Uzayın derinliklerine Erzurum'dan bakacaklar!

Astronomi tutkunları, Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu ile gökyüzünü gözlemlemek için Erzurum'a akın etti. Teleskobun yer aldığı Karakaya Tepesi'nde yapılacak "Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği" 3 gün boyunca devam edecek. Gökyüzünün harikalarını gözlemleyecek olan astronomi tutkunları, bölgede kurdukları çadırlarda konaklayacak.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, gözlem etkinliğinin açılışından önce öğrencilerin projelerini incelemek için stantları gezdi. Gözlem etkinliğine online olarak bağlanan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, astronomi tutkunlarına seslendi.

Bakan Kasapoğlu: "Projenizle gelin, yurtlarda ücretsiz konaklayın"

Teleskobun kurulduğu bölgenin, gökyüzü gözlemi için Türkiye'deki en uygun noktalardan biri olduğunu belirten Kasapoğlu, "Proje, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan gençlerin kaynaşmasına vesile olacak. Henüz projeleriyle etkinliğe katılmamış olan gençlere çağrıda bulunuyorum. Projenizle beraber gelin, yurtlarımızda ücretsiz konaklayın. Gençlerin önünü açmak ve bilimsel etkinliklere daha kolay ulaşmalarını sağlamak için buna benzer etkinliklerin sayısını artıracağız." dedi.

"Gözlerimizi uzayın derinliklerine dikeceğiz"

Kentin uzaya meraklı olan kişilerin yeni durağı olacağını söyleyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Uzay çalışmaları, Türkiye'nin 2023 vizyonunun önemli parçalarından biri. Buradaki Doğu Anadolu Gözlemevi, bilimsel araştırmanın ve gözlemin yapıldığı önemli bir merkez olmaya aday. Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu, 100 tona varan ağırlığıyla Türkiye'nin en büyük teleskobu olma özelliğini taşıyor. Bu devasa teleskop sayesinde gözlerimizi uzayın derinliklerine dikeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Gözlem etkinliğinin bilim tutkunlarının ilgisini çekeceğini belirten Sekmen, "Milli Uzay Programı, gençlerin astronomiye olan ilgisini artırmayı da hedefliyor. İnanıyorum ki bu program sayesinde bilime aşık olan binlerce kişi yetişecek." dedi.

Yorumlar (0)