Ustasından güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Ramazan ayının gelmesiyle beraber vazgeçilmez tatlılardan olan güllaç yapımı için hazırlıklar başladı. Ünlü baklavacı Nadir Güllü güllaç yapımına dair detayları paylaştı.

YAŞAM 29.03.2022, 13:26 30.03.2022, 09:35
Ustasından güllaç yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala hazırlıklar da devam ediyor. Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardan biri olan güllaç talebini karşılamak üzere güllaç ustaları oldukça yoğun bir mesai yapıyor. Güllacı ustaları hafif olmasıyla dikkat çeken güllaç tatlısını evde yapmak isteyenler için de bilgiler verdi.

Güllaç yapımına dair detaylar

Güllaç yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Nadir Güllü şu ifadelere yer verdi:

Güllaç yaparken 12 adet güllaç yaprağı kullanılıyor. Bunun dışında 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 3 kilo süt, 250 gram Antep fıstığı, 750 gram şeker, 150 gram pudra şekeri, 400 gram Hindistan cevizi ve en sonunda süsleme yapabilmek için kiraz taneleri. Her şeyden önce sütün kaynaması gerekiyor. Şeker ilave edildikten sonra 15 kere savrulması gerekiyor çünkü aralarına oksijen girmesi gerekiyor. Süt ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Sütün çok sıcak olması halinde güllaç yaprakları lapaya dönüşür. Ilık olması halinde de yapraklar yeterince yumuşamaz.

Soğuma işleminden sonra streç filmle buzdolabında bekletilmeli

Daha sonrasında tepsiye dökerek güllaçlarımızı sütle birlikte ıslatıyoruz. Aralarına pudra şekeri, Hindistan cevizi ve fındık koyuyoruz. Sonra güllaç yaprağını kapatarak bir üst kata geçiyoruz ama burada ince bir detay var. Hazırlanış yaparken sütü dökmemiz lazım aksi takdirde yapraklar yeterince yumuşamaz. Sütü döktükten sonra 5 dakika bekliyoruz. Bu şekilde süt daha iyi çekiyor. Daha sonrasında süsleme işi başlıyor. Biz son olarak baklava fıstığı ve kiraz tanelerini ekliyoruz. Tepside yapıyorsanız güllacın yarım saat beklemesi gerekiyor. Soğuma işlemi gerçekleştirildikten sonra buzdolabında üzerini streç filmle sararak bekletmek daha iyi olur.

Saray tatlılarının gözdelerinden

Osmanlı saray tatlıları arasında baklava, güllaç ve mesir macunu ön planda yer alıyor. Ramazan ayında ustalar hazmı daha kolay olan tatlılar yapmak istemişler. Güllaç bu nedenle Ramazan aylarında daha çok rağbet görüyor. Ramazan aylarında yapılan güllaçlar bugüne kadar gelmiş. Şu anda sofraların vazgeçilmezi olarak biliniyor. Karaköy şubemizde satılan ve kurye ile teslim yaptığımız siparişlerimiz var. Günde ortalama 300 ila 400 kilo satış gerçekleştiriyoruz.

Yorumlar (0)