Usta yazar Kemal Karpat, hayatını kaybedişinin 2. yılında anılıyor

Ülkemizin ve dünyanın başarılı yazarlarından ve ilim adamlarından bir tanesi olan Prof. Dr. Kemal Karpat, vefatının ikinci yılında anılıyor. Tarihi ve özellikle Osmanlı döneminden önemli bilgilerin yer aldığı eserlere imza atan Karpat’ın çok sayıda eseri bulunuyor.

YAŞAM 20.02.2021, 14:12 21.02.2021, 11:44
Usta yazar Kemal Karpat, hayatını kaybedişinin 2. yılında anılıyor

20 Şubat 2019’da yama veda eden usta tarih yazarı Kemal Karpat, ülkemizin ve dünyanın önemli ilim adamları arasında yer alıyor. 1924 yılında Osmanlı bakiyesi olan Romanya'nın Dobruca kentinde doğan Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümü mezunudur. Kendini ve medeniyetini tanımak ve tanıtmak amacıyla yola çıkan Karpat, Türkiye'de ve Amerika'da önemli görevler üstlendi. Akademik anlamda ilk çalışmalarını ise Amerika’nın New York ve Washington Üniversiteleri’nde başlattı.

Bir çok kuruluşun başkanlığını üstlendi

1950’li yıllarda Karpat, Birleşmiş Milletler Toplumsal Araştırma Bölümü’nde görev yapmaya başladı. Ardından Montana, Princeton, New York, Washington, Harvard, Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent gibi eğitim kurumlarında çok sayıda görevler alan Karpat, 1970-1988 yılları arasında ise Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını yürüttü. Bir yandan da Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumunun başkanlıklarını yapan Karpat; International Journal of Turkish Studies, Central Asian Survey ve Journal of Muslim Minority Affairs gibi önemli dergilerinin editör kurullarında bulundu.

Çok sayıda tarihi eseri bulunuyor

Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığını da üstlenen Karpat, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Onur Ödülü” ne layık görüldü. Ayrıca Bilimsel çalışmalarından kaynaklı, Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödüllendirildi.



Eserleri arasında; Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji", "İslam'ın Siyasallaşması", "Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye'si", "Osmanlı Nüfusu (1830-1914) Demografik ve Sosyal Özellikleri", "Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din", "Osmanlı'da Değişim Modernleşme ve Uluslaşma", "Ortadoğu'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk", "Türkiye'de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980", "Osmanlı Modernleşmesi Toplum, Kurumsal Değişim ve Nüfus", "Osmanlı ve Dünya", "Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk" gibi kitaplar yer alıyor.

Yorumlar (0)