Ürdün’de Osmanlı’dan kalma bir yapı: Fudayn Kalesi 

Yavuz Sultan Selim döneminde hacıların güvenliğini sağlamak amacıyla Ürdün’de inşa edilen Fudayn Kalesi, yıkılmış olsa da ayakta duruyor. Kalenin o dönemde hacca giden ve hacdan dönenlerin tedavi, su ve erzak ihtiyaçlarını sağladığı da biliniyor. 

YAŞAM 04.05.2021, 09:57 04.05.2021, 16:26
Ürdün’de Osmanlı’dan kalma bir yapı: Fudayn Kalesi 

Yavuz Sultan Selim, hacca giden ve hacdan dönenleri korumak, onların tedavilerini sağlamak ve aç olanlara da erzak vermek amacıyla Ürdün’de bir kale inşa ettirmişti. El-Mafrak vilayetinde olan bu kale, her ne kadar kullanılmaz halde olsa da şu anda bile varlığını sürdürüyor.

Yalnızca Osmanlı eseri değil pek çok uygarlığın kalıntısı

Ürdün’ün başkenti Amman’a 70 kilometre uzaklıkta bulunan Fudayn Kalesi ve çevresi şu anda sit alanı olarak turistlere açılmış durumda. Dönemin tarihine tanıklık etmek isteyenler için rehberi ve eski uygarlıkların kalıntıları bulunuyor.

Fudayn bölgesinin binlerce yıllık tarihinin olduğu biliniyor. Bölgede yapılan son çalışmalar, Demir Çağı’ndan itibaren Osmanlı’ya kadar pek çok uygarlığın ve devletin buradan geçtiğini kanıtlar nitelikte. Helenistik dönem, Yunan imparatorluğu, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve Memluklüler burada yaşamış olan en büyük medeniyetler.



En çok dikkat çeken eser Fudayn Kalesi

Fudayn Kalesi gerek Osmanlılar tarafından yapılmış olmasından gerekse hacıların güvenliği için inşa edilmiş olmasından dolayı olsun bölgedeki en dikkat çeken eser konumunda. 1517 senesinde inşa edildiği bilinen bu kale, stratejik bir durak olmasından dolayı hacı adaylarının idari merkezi sayılıyordu.

361 metrekarelik alanı, 2 katlı oluşu ve 9 odasının bulunması ile oldukça kullanışlı bir geçmişi bulunan yapının şu anda yalnızca alt katı ve birkaç odası kalmış durumda. Fazla yağışlı olmayan Ürdün’deki yağmur sularını toplamak ve temizleyip kullanmak amacıyla kalenin ortasına bir avlu ve kuyu inşa edilmiş durumda. 

Kalenin 335 metre kadar doğusunda bulunan Hicaz Demir Yolu da kaledeki askerler tarafından korunan diğer değerler arasında yer alıyordu.



1918 senesine kadar Osmanlı himayesinde kaldı

İnşa edilmiş saray anlamına gelen Fudayn Kalesi, 1809 senesinde burayı ziyaret eden İsviçreli gezgin tarihçi Johann Ludwig Burckhardt’ın notlarında “küçük bir askeri garnizon” olarak tasvir edilmiştir. 

Tunuslu gezginlerden olan Muhammed es-Senusi ve Osmanlı gezginlerinden Süleyman Şefik de bu kaleden ayrıntılı olarak bahseder.

Kalenin, 1800’lü yılların sonuna doğru korunmasız ve bakımsız bırakıldığı, 1918 senesinde de elden çıkmasıyla birlikte hızla yok olan yapılar arasında kaldığı biliniyor.

Yorumlar (0)