Ünlü şair Küçük İskender hayatını kaybetti

Gerçek adı Derman İskender Över olan, çağdaş şiirin önde gelen isimlerinden Küçük İskender (55) hayata gözlerini yumdu. Şiir, roman, deneme, günlük gibi birçok edebi türde eserler veren Küçük İskender kimdir? Detaylar haberimizde...

YAŞAM 03.07.2019, 10:29 03.07.2019, 17:09
Ünlü şair Küçük İskender hayatını kaybetti

Geçtiğimiz yıl kanser teşhisi konulan, Paşabahçe Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altında olan Küçük İskender, gece saatlerinde yaşam mücadelesini kaybetti. Gerçek adı Derman İskender Över olan 55 yaşındaki şairin ölümü, sanat camiası ve hayranlarını üzdü. Küçük İskender, en son İkinci Waliz adlı şiir-metin-günlük kitabını yayınlamıştı.

4 Temmuz Perşembe günü, Küçük İskender için Ortaköy Büyük Mecidiye Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınıcak.

Küçük İskender, şiir, roman, deneme, günlük gibi farklı edebi türlerde eserlere imza atmış, ilk filmi Ağır Roman ile oyunculuk deneyimini yaşamıştı. Ünlü şair, 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü, 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü almaya hak kazanmıştı. 

Küçük İskender kimdir?

Küçük İskender, 1964 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 

Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne girdi ancak son sınıfında okulu bıraktı. Ardından İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümüne girdi. Fakat 3 yıl sonra bu bölümü de okumayı bıraktı. 

1980'li yıllardan başlayarak günümüze kadar çeşitli dergilerde şiir, eleştiri ve deneme türünde farklı eserler verdi. İlk şiiri Milliyet Genç Sanat Dergisi'nde, 'İskender Över' ismiyle yayınlandı. Profesyonel olarak 1985 yılında Adam Sanat Dergisinde şiirleri yayınlanmaya başladı.

Şiir kitapları ona birçok ödül kazandırdı 

Küçük İskender, Kanada'da çıkan Descant adlı edebiyat dergisinin Türkiye özel sayısında, ABD'de ise Murat Nemet Nejat'ın 'eda' kavramında yoğunlaştığı Türk şairleri antolojisinde kendine yer buldu. İtalya'da gerçekleştirilen Avrupalı Genç Şairler Yarışması'nda (La Giovane Poseia D'europa Nel 1999) ilk 10'a giren Küçük İskender'in şiirleri bu şairlerle kitaplaştırıldı.

2000 yılında Orhon Murat Arıburnu Ödülleri'nde 'Bir Çift Siyah Deri Eldiven' adlı şiir kitabıyla birinci olan Küçük İskender, 2001 yılında Almanya'da, 2002 yılında Hollanda'da çeşitli şehirlerdeki etkinliklerde, 2005'te Avusturya'da, 2007'de Makedonya'da, 2008'de İsveç'te hem yaptığı konuşmalarla hem de şiir performanslarıyla kendini gösterdi. 

2003 yılında Berlin'de gerçekleştirilen İlk Türk Eşcinseller Kongresi'nde bu konudaki bildirisini sundu. 2004'te New York ve Kuzey Coralania'daki üniversitelerde konuşmacı olarak sahneye çıkan Küçük İskender, tek kişilik okuma gecelerine konuk oldu. 2006 yılında da İskender'i Ben Öldürmedim adlı şiir kitabıyla Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Yorumlar (0)