Ünlü figürlerin Türkler hakkında söylediği sözler

Ünlü tarihi figürlerin farklı zamanlarda ve yerlerde tanıştıkları Türklerle ilgili söylediği sözleri sizler için derledik.

YAŞAM 06.11.2019, 09:00 08.11.2019, 10:54
Ünlü figürlerin Türkler hakkında söylediği sözler

1.Napoleon Boneparte (Fransız Devrimi'nin generali ve Fransa Cumhuriyeti'nin ilk başkanı)

Bir insanı yücelten iki büyük erdem vardır. Erkek için cesur, kadın için adil ve dürüst olmak. Bu ikisinin dışında hem erkekler hem de kadınlar için bir erdem vardır. Evlerine ve ülkelerine sadık olmak ve hatta hayatlarını bunun için feda etmek. Türkler, bu erdeme sahip kahramanlardır. Bu nedenle Türkleri her zaman öldürebiliriz. Ama onları asla yenemeyiz.

2.Kral Karl XII (İsveç Kralı)

Poltava'da neredeyse yakalanıyordum. Benim için ölümdü ama kaçtım. "Büyük nehir" in önünde, daha da tehlikeliydi; önümde su vardı ve arkamda düşman tepelerde yanan güneş gibi... Su beni boğmak istedi ve güneş beni yakmak istedi. Kaçtım. Ama bugün Türklere rehin düştüm. Demir, su ve ateş bile beni köleleştiremez ama onlar köleleştirebilir. Ayaklarımda zincir yok ve zindanda değilim. İstediğim her şeyi yapıyorum. Bu sefer şefkat, asalet ve nezaket için rehineyim. Türkler bu elmas ipi kullanarak beni bağladılar. Sadece Türkler arasında özgür bir köle olarak yaşamanın ne kadar tatlı olduğunu bilseydiniz; cömertler, asiller ve nazikler.

3.Pierre Loti ( Fransız asıllı bir subay)

Türkler, soyluların en asilidir. Yapay bir şey yok, gösterişli bir şey yok. Onların haysiyeti onlara doğanın bir armağanıdır.

4.Albert Einstein 

Türk askeri cesurdur. Onlar vatanını seviyor ve gerekirse, tereddüt etmeden hayatlarını feda ederler.

5.Gianni de Michelis (İtalyan siyasetçi)

Türklerle arkadaş ol ama asla düşman olma.

6.Mahatma Gandhi 

Herhangi bir yanlışı veya hatta kötüye kullanımı sürdürmek için savaşmıyorsunuz. Sizler Türkleri destekliyorsunuz çünkü Avrupa’nın centilmenlerini temsil ediyorlar. Avrupalıların tepkisi, özellikle de onlara karşı önyargılı olan İngilizlerin, Türklerin daha zayıf insanlara ve topraklarına karşı sömürü ruhunu özümsememelerinden kaynaklanıyor. Türkler için savaşırken, kendi inancınızın saygınlığını ve saflığını arttırmak için savaşıyorsunuz.

7.Leydi Mary Wortley Montagu (İngiliz yazar)

Bir Türk kadının en büyük süsü Türk olmaktır. Onlar elmas veya zümrüt kullanarak kendilerini süslemiyorlar çünkü zaten, her Türk kadını hayatta paha biçilmez bir mücevherdir.

8.Albert Sorel (Fransız tarihçi)

Dünyada iki bilinmeyen vardır. Biri kutuplar ve diğeri de Türkler!

9.Winston Churchill (Britanyalı siyasetçi)

Şu anda tüm damarlarımda yenilgiyi hissediyorum. Çok üzgünüm. Oldukça mutlu ve umutluydum. Düne kadar 'Çanakkale bizim' diyordum. Çünkü bu savaşı kazanmak için; askeri, finans, mühimmat, her şeyi hesaba kattım. Hepsinde çok üstündük. Kesinlikle galip gelecektik. Sadece tek bir şeyi hesaba katmadık, Mustafa Kemal Paşa. Eğer içimde İngilizlerin gururu olmasaydı, Türkleri  ayakta alkışlamak isterdim.

10.Max Muller (Alman asıllı filolog)

Türk dilini incelerken insan zekasının dilde başardığı büyük mucizeyi görürüz.
 

Yorumlar (0)