-10 derecede Uludağ'ın zirvesinde, elbise ve çoraplarını yakarak hayata tutundular

Kış turizminin en büyük merkezlerinden biri olan Uludağ'ın zirvesine çıkmaya çalışırken kaza geçirerek mahsur kalan 3 dağcı, 71 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibinin 14 saatlik operasyonu sonucunda kurtarıldı.

YAŞAM 06.12.2021, 11:34 06.12.2021, 11:34
-10 derecede Uludağ'ın zirvesinde, elbise ve çoraplarını yakarak hayata tutundular

Gezmek için Bursa'da dağa çıkan 3 dağcıdan 1'inin ayağı burkulması üzerine Uludağ'da mahsur kaldılar. Havanın -10 dereceye ulaşması ve şiddetli fırtına sebebiyle mahsur kalan 3 genç, öncelikle kardan barınak inşa ederek yaşama tutunmaya çalıştılar.


Elbise ve çoraplarını yakarak ısındılar

Uludağ’ın zirvesinde -10 derece soğukta donmak üzereyken bir kulübeye sığınan 3 arkadaş, elbise ve çoraplarını yakarak ısındılar. 49 yaşındaki Ömür Büyüköztürk, 48 yaşındaki Ali Can ve 36 yaşındaki Ahmet Çakırer isimli dağcılar, ardından kulübeye sığındı. Burada elbiselerini ve çoraplarını yakarak hayatta kalmaya çalışan üç dağcı,  WhatsApp üzerinden sabah saatlerine kadar AFAD ve jandarma ile irtibat kurdu. Bu iletişim sayesinde konumları tespit edilen gençlerin bulundukları yerin de sinyali belirlendi.

Jandarma Arama Kurtarma, ANDA, NAK ve AFAD’a bağlı 71 kişiden oluşan bir ekip, 3 dağcının kurtarılması amacıyla gece boyunca çalışma gerçekleştirdi. Ekipler gece saatlerinde mahsur kalan şahıslara ulaşabildi. Dondurucu soğuk, sis, tipi ve fırtına da eklenince ekipler kurtarma operasyonunu tehlikeye atmamak adına günün aydınlanmasını bekledi.

İhbar üzerine çalışma başlatan güvenlik güçleri, telefon sinyalini takip ederek, mahsur kalanların olduğu yeri tespit etti.

Ekiplere teşekkür ettiler

Kurtarma ekipleri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte üç dağcıyı alıp araçlarla Oteller Bölgesi'ne götürdü. Sağlık durumları iyi olduğu belirtilen amatör dağcılar, kendilerini kurtaran ekiplere teşekkür ettiler. Öte yandan 3 genç ile ilgili ormana girdikleri ve izinsiz tırmanış gerçekleştirdikleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Valilik, Uludağ'da etkinlik ve tırmanış yapmanın kış döneminde izne bağlı olduğunu, hava koşullarının dikkate alınmasını ve profesyonel ekipman ile kıyafet bulunması gerektiğine dikkat çektiler.













Yorumlar (0)