Uludağ'daki devasa karınca yuvaları, görenleri hayrete düşürüyor

Uludağ’da karıncaların, boyu metreyi aşan yuvaları, mangal kömürü ocaklarını anımsatırken, dev yuvalar görenleri şaşkına çeviriyor.

YAŞAM 05.06.2021, 11:39 06.06.2021, 10:46
Uludağ'daki devasa karınca yuvaları, görenleri hayrete düşürüyor

Afrika’daki belgesellerde sıklıkla görülen devasa büyüklüğe sahip karınca yuvaları Uludağ’da görüldü. 


“Zararlı böcekleri temizliyor”

Kene düşmanı olmalarıyla bilinen kırmızı orman karıncalarının, inşa ettikleri yuvalar, çam ağaçlarının diplerinde tuhaf görüntüler ortaya çıkardı. Toprağın altına yuva yapmayan karıncalar, toprak üzerinde bulunan araç kovuklarına yuva inşa ediyor. Ağaç artıklarını, dalları yapan karıncalar yuvalarını oluşturuyorlar. 

Ormana faydası olan karıncaların hiçbir zararı bulunmuyor. Bu karıncalar yuvalarının bulunduğu 30-40 dekarlık bölgede kene dahil olmak üzere zararlı böcekleri temizliyor. Salgıladığı formik asitten ismini alan kırmızı karınca, Anadolu’da yetişen öteki karıncalara göre daha büyük ve iri bir yapıya sahip. 

Uludağ Milli Parklar Alan Kılavuzu Hasan Ören, karıncalara ilişkin yaptığı açıklamada, kırmızı orman karıncalarının ormanın koruyucuları olduğunu belirtirken, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu karıncalar ormana zarar verenlerin baş düşmanıdırlar. Pek çok böceği, tırtılı, bitki bitlerini ve yaprak arılarını yiyerek ormana yarar sağlarlar. Bir karınca kolonisinde 300’e yakın işçi karınca yer alıyor. Bir koloni senede 24 kilo zararlı böceği yemektedir. Karıncalar, kurdukları yuvalarını bu kurumuş ağaç kütüklerinin yanında inşa ederler. Bu karıncalar ayrıca et obur canlılardır. Ağızlarında formik asit bulunuyor. Bir canlıyı yok etmek istediklerinde tükürerek formik asit salgılıyor ve etkisiz hale getirip onları yok ediyorlar. 1 hektarlık bölgede 15 tane yuva yer alıyor. Bu karıncaları biz Uludağ Çobankaya ve Sarıalan bölgeleri arasında fazlasıyla görmekteyiz. Toprak altında galeriler açarak kış dönemini 1-2 metre derinlikte o dönemi geçirmektedirler. Bir kolonisi senede 100 bin zararlı böceği yok ediyor. Bu karıncaların kesinlikle korunması gerek" 







Yorumlar (0)